Linkovi

Konstituisana nova Skupština Kosova, predsjednik Glauk Konjufca


Novi predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca, potpredsjednik Pokreta Samoopredeljenje (Foto: VOA)
Novi predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca, potpredsjednik Pokreta Samoopredeljenje (Foto: VOA)

Potpredsjednik Pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca novi je predsjednik Skupštine Kosova. Na konstitutivnoj sjednici parlamenta izabrano je i pet potpredsjednika, a jedan od njih je Slavko Simić iz Srpske liste.

Potpredsjednik Samoopredeljenja Glauk Konjufca izabran je za predsjednika Skupštine Kosova sa 75 glasova za, 27 protiv, dok šestoro poslanika nije glasalo.

“Hvala vam što ste nam povjerili ovaj zadatak. Sa velikom odgovornošću garantujemo vam da ćemo obavljati naše dužnosti kako se to traži, u skladu sa zakonima i Ustavom", rekao je Konjufca.

Na početku sjednice kosovskog parlamenta formirana je komisije koja je verifikovala novi saziv Skupštine Kosova od 120 poslanika, dok je na današnjoj sjednici zakletvu položilo 111 poslanika, koliko ih je i bilo na sednici. Komisijom je predsjedavala Aljbuljena Hadžiu iz Pokreta Samoopredjeljenje.

„U sedmom sazivu za Skupštinu Kosova verifikovano je 120 poslanika iz političkih partija, koalicija, građanskih inicijativa koje su učestvovale na izborima održanim 6. oktobra. 2019. godine“, rekla je Aljbuljena Hadžiu.

Predsjednik Kosova Hašim Tači čestitao je konstituisanje Skupštine i pozvao na što brže formiranje ostalih institucija.

"Pred Republikom Kosova su mnogi izazovi koji zahtijevaju visok nivo odgovornosti kako bi se oni prevazišli. Prema tome, svi koje je narod birao treba da ostave po strani političke interese i da rade na što bržem formiranju institucija Republike Kosova", napisao je Tači na Facebooku.

U novom sazivu Pokret Samoopredeljenje ima 29 poslaničkih mjesta, Demokratski savez Kosova ima 28, Demokratska partija Kosova 24, koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija 13, Srpska lista 10, a preostalih 10 mandata dijele se između političkih predstavnika bošnjačke, turske, romske, aškalijske, goranske i egipćanske zajednice, kako je predviđeno Ustavom Kosova.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG