Linkovi

Kongresni odbor izglasao intenziviranje istrage o Trumpovom opozivu


Predsjedavajući Komiteta za pravosuđe Predstavničkog doma Jerrold Nadler, demokrata iz New Yorka, na Capitol Hillu u Washingtonu, 10. septembra 2019.
Predsjedavajući Komiteta za pravosuđe Predstavničkog doma Jerrold Nadler, demokrata iz New Yorka, na Capitol Hillu u Washingtonu, 10. septembra 2019.

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma usvojio je rezoluciju kojom se definiše parameter za sprovođenje istrage o opozivu predsjednika Donalda Trumpa.

Odbor, koji ima 41 člana, usvojio je rezoluciju kojom se predsjedavajućem Jerroldu Nadleru dozvoljava da pretrese označi kao dio procedure opoziva i da svjedoci na takvim pretersima svjedoče duže nego što je slučaj kod običnih pretresa.

Rezolucijom se Trumpovom pravnom timu dozvoljava da u pismenoj formi odgovori na predstavljene informacije.

“Odbor za pravosuđe usvojio je izmijenjene procedure, koje će nam omogućiti da efikasnije sprovodimo postojeću istragu, na osnovu koje ćemo odlučiti da li ćemo preporučiti da se pokrene proces opoziva predsjednika Trumpa. Uz ove nove procedure, naredne nedjelje ćemo početi da održavamo niz agresivnih pretresa na kojima ćemo istraživati optužbe o korupciji, opstrukciji, zloupotrebi položaja protiv predsjednika. Istraga će se voditi daleko van okvira Muellerovog izvještaja i prvi pretres će biti 17. septembra, na kojem očekujemo svjedočenje Trumpovog saradnika Coreyja Levandowskog”, rekao je Nadler.

Vodeći republikanski član Odbora za pravosuđe Doug Collins rekao je da "ovo nisu nova pravila".

"Ona su već postojala i predsjedavajući je mogao da ih primijeni u bilo koje vrijeme. Ovo je učinjeno da bi vas ubijedili da postoji nešto više nego što je to slučaj. I svima koji govore da nas ovo približava procesu opoziva, poručujem da to jednostavno nije tačno".

Agresivnija istraga bi značila i da se povećava pritisak na Nancy Pelosi, koja smatra da je pokretanje opoziva politički rizično za nove umjerene demokrate u Kongresu koji dolaze iz okruga gdje ideja o smjeni Trumpa nije popularna.

Za sada, prema podacima Reutersa, 135 demokrata podržava opoziv, što je daleko manje od 218 glasova potrebnih da se usvoji rezolucija.

Demokrate planiraju da do kraja godine odluče da li će preporučiti punom sastavu Predstavničkog doma da se glasa o opozivu predsjednika. Ako ga donji dom odobri, Senat u kojem većinu imaju repulikanci trebalo bi da održi suđenje i razmotri smjenu predsjednika.

XS
SM
MD
LG