Linkovi

Kongresni izbori u studenom - svojevrsni referendum o predsjedniku Obami


Ankete i politički stručnjaci prognoziraju dobitke republikanaca što bi se značajno moglo odraziti na način vladanja predsjednika Obame u sljedeće dvije godine

Predsjednik Obama suočava se s velikim političkim testom krajem godine kad birači budu izašli na kongresne izbore u studenome. Istraživanja javnosti i politički stručnjaci prognoziraju dobitke republikanaca što bi se značajno moglo odraziti na način vladanja predsjednika Obame u sljedeće dvije godine.

Republikanci su uvjereni da će ostvariti dobre rezultate na izborima. Bira se svih 435 članova Zastupničkog doma Kongresa te više od jedne trećine od stotinu mjesta u Senatu. John Fortier politički je analitičar pri organizaciji American Enterprise Institute iz Washingtona. "Prema sadašnjim procjenama vjerujem da će republikanci dobiti oko 20-30 mandata u Zastupničkom domu Kongresa. Dakle, ukoliko se ne dogodi nešto prijelomno, ne vjerujem da će preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom. No čak i bez toga, radit će se o značajnoj pobjedi koja će promijeniti način obnašanja vlasti predsjednika Obame".

Neki analitičari predviđaju da republikanci imaju dobre izglede da osvoje 40 mandata potrebnih za preuzimanje većine u Zastupničkom domu. Očekuje se da će republikanci osvojiti i dodatna mjesta u Senatu gdje demokrati od stotinu mandata imaju 59. Kad bi do toga došlo mogućnost predsjednika Obame za provođenje njegovih političkih prioriteta u Kongresu bila bi značajno ograničena.

Republikanski birači su, kako izgleda, motiviraniji za izbore dijelom i zbog pokreta Tea Party, labave konfederacije konzervativnih i libertarijanskih skupina koje se protive porezima, državnoj potrošnji i vladinom uplitanju u ekonomiju. Neovisni birači, koji su bili skloniji demokratskim kandidatima za Kongres na izborima 2006. i 2008. Godine, sada naginju ka republikancima, smatra David Wasserman iz organizacije Cook Political Report. "Mislim da će za ishod izbora biti ključni neovisni birači, oni birači koji se ne vezuju za jednu stranku. Oni su se u prošla dva izbora ciklusa ponašali kao demokrati, a sada, pred sljedeće kongresne izbore, sve više kao republikanci".

Stranka koja kontrolira Bijelu kuću tradicionalno gubi kongresne mandate sredinom prvog predsjednikovog mandata. Predsjednik Obama i demokrati nadaju se da će nedavno usvajanje reforme zdravstvenog sustava motivirati njihove pristaše, kaže Tom DeFrank iz New York Daily Newsa. "Bijela kuća se nada da će reforma zdravstva pridonijeti ulasku predsjednika Obame u povijesne knjige – bilo to po dobru ili po zlu – te da Bijela kuća sada može više utjecati na ekonomiju. Oni znaju da će ekonomija, a ne mišljenje o reformi zdravstva, biti ključno u pitanju hoće li predsjednik Obama na kraju imati samo jedan četverogodišnji mandat ili dva. Vjerujem da će Bijela kuća poduzeti ogromne napore kako bi se otvorila nova radna mjesta, smanjila nezaposlenost i pokrenula ekonomija".

John Fortier
John Fortier

Povijesno gledano, još jedan važan indikator rezultata nadolazećih kongresnih izbora jest popularnost predsjednika države. Popularnost predsjednika Obame, u nekim novijim anketama, pala je ispod 50 posto. To može biti znak opasnosti za demokrate, kaže John Fortier. "Predsjednik Obama ima vrlo snažnu izbornu bazu, ali većina građana ga ne podržava. Nekih 40 posto građana podržalo je predsjednikovu reformu zdravstva, a 48-49 posto podržava predsjednika općenito. No energija je jača na strani republikanaca. Predsjednik Obama nije nepopularan kao što je bio njegov prethodnik George Bush, ali nije bi blizu razini popularnosti kao na početku njegovog predsjedničkog mandata".

Demokrati se nadaju da bi znakovi poboljšavanja ekonomije mogli poboljšati njihove izglede na izborima u studenome. No do tada važno političko pitanje bit će i nominacija nasljednika suca Johna Paula Stevensa u Vrhovni sud Sjedinjenih Država. Sudac Stevens, kojem je 90 godina, nedavno je objavio da odlazi u mirovinu.

XS
SM
MD
LG