Linkovi

Kongresna knjižnica lansira web stranicu s 10 tisuća povijesnih i rijetkih tonskih zapisa


Kongresna knjižnica lansira web stranicu s 10 tisuća povijesnih i rijetkih tonskih zapisa
Kongresna knjižnica lansira web stranicu s 10 tisuća povijesnih i rijetkih tonskih zapisa

Ova bogata zbirka obuhvaća popularnu glazbu, operu i rani jazz, kao i poeziju te snimke slavnih političkih govora

U američku Kongresnu knjižnicu nedavno je bio pozvan Grammyjem nagrađivani glazbenik Harry Connick Junior. Povod poziva bio je lansiranje web stranice s deset tisuća povijesnih i rijetkih tonskih zapisa koji su sada po prvi put dostupni u digitalnom formatu. Ova bogata zbirka obuhvaća popularnu glazbu, operu i rani jazz, kao i poeziju te snimke slavnih političkih govora. Al Jolson, Arturo Toscanini, Enrico Caruso i George Gershwin samo su neki od glazbenih divova u kolekciji.

Kongresna knjižnica u Washingtonu ima novu web stranicu s preko deset tisuća povijesnih i rijetkih zvučnih zapisa koji su sada na raspolaganju javnosti po prvi put u digitalnom formatu - i to besplatno. Ime stranice je Nacionalni Jukebox. Ovaj zajednički projekt Kongresne knjižnice i diskografske kuće Sony Music Entertainment pruža internetski pristup golemom izboru glazbe i zapisa izgovorene riječi, stvorenih u Sjedinjenim Državama između 1901. i 1925. godine.

James Billington, direktor Kongresne knjižnice, predstavio je Jukebox na konferenciji za novinare u Washingtonu: "Zbirka uključuje rani jazz, snimke slavnih govora, poeziju, humor, operu, plesnu glazbu te informacije o produkciji svake snimke."

Kongresna knjižnica posjeduje najveću zbirku zvučnih zapisa od povijesne važnosti. Oni su digitalno sačuvani i pohranjeni u posebnoj ustanovi u državi Virginia, gdje se nalaze i snimke koje su ušle u ‘Nacionalni Jukebox’.

Richard Story je direktor organizacije Commercial Music Group pri kući Sony Music Entertainment: "Ti katalozi sadrže vrlo impresivnu zbirku snimljenog kulturnog blaga, koja odražava korijene i razvoj američke glazbe. Tu su snimke nekih od najutjecajnijih i najvažnijih glazbenih umjetnika u Americi."

Jedan od njih bio je Eubie Blake. U video snimci na Jukeboxu on izvodi “I’m Just Wild About Harry,” pjesmu koju je skladao 1921. godine. Na videu se može vidjeti Harry Connick Junior kako sjedi za glasovirom i svira s Blakeom.

Na svečanosti inauguracije Nacionalnog Jukeboxa, Connick se prisjetio suradnje s Eubijem Blakeom: "Sjećam se da mi je bilo devet godina, a njemu 95 ili 96. Nikad neću zaboraviti kako sam se osjećao sjedeći do njega. Sad kad se prisjećam toga, pomislim: taj je čovjek pisao tako važnu glazbu, ne samo s glazbenog stajališta, već i u smislu da je upravo ta njegova pjesma razbila taboo opisa ljubavi između crnaca na ekranu ili u glazbi…No, u to sam se vrijeme, kao dječak, samo čudio njegovim rukama - njegovi su prsti bili najduži koje možete zamisliti. Imao sam sreće da sam odrastao uz tog čovjeka, a sad sam sretan što će moja djece, putem ove tehnologije, moći slušati ovu glazbu."

Gene DeAnna, direktor Odjela knjižnice za snimljene materijale, predstavio je jedan od snimaka koji se mogu naći na web stranici National Jukebox: onaj iz 1904. godine, na kojem operni pjevač Enrico Caruso izvodi skladbu Vesti la Giubba iz opere Pagliacci. Na Jukeboxu se može naći i prva jazz snimka.

Gene DeAnna kaže da je materijal objavljen na Jukeboxu tek mali dio onoga što će se uskoro moći na njemu slušati: "Jukebox je dinamičan arhiv povijesnog zvuka koji će se neprestano razvijati i rasti. Cilj nam je dodati desetke tisuća snimaka u sljedećih nekoliko godina."

U arhivu u Virginiji nalazi se oko 100 tisuća snimaka. Posjetitelji web stranice National Jukebox sada mogu slušati njih deset tisuća isključivo kao streaming, a uz to mogu pogledati na tisuće fotografija te pročitati biografije izvođača. Web stranica National Jukeboxa je www.loc.gov/jukebox.

XS
SM
MD
LG