Linkovi

Tlaibova odustala od posjete porodici na Zapadnoj obali


Rashida Tlaib
Rashida Tlaib

Članica američkog Kongresa Rašida Tlaib izjavila je da neće posjetiti svoju porodicu na Zapadnoj obali iako su joj izraelske vlasti odobrile posjetu na humanitarnoj osnovi. Izraelski ministar unutrašnjih poslova ističe da je to provokacija.

Izraelski mediji javili su ranije da je Tlaibova poslala pismo Ministarstvu unutrašnjih poslova u kojem traži dozvolu za "posjetu rodbini, posebno baki, koja ima više od 90 godina, pa bi to, možda, bila i njena posljednja prilika da je vidi".

Ona je naglasila da će tokom posjete poštovati zabrane i da neće govoriti o bojkotu Izraela.

Međutim, Tlaibova je u današnjim objavama na Twitteru napisala da neće posjetiti baku, koja ne bi željela da njenu unuku iko ućutkuje i tretira kao kriminalca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Izraela saopštilo je da je odobrilo zahtjev Rašide Tlaib, članice američkog Kongresa iz Demokratske stranke, za obilazak Zapadne obale koju Izrael drži pod kontrolom.

Ministarstvo je objavilo dokument za koji navodi da je molba predstavnice demokrata u Kongresu u kojoj se navodi da je Rašida Tlaib zatražila da posjeti rodbinu, uključujući i 90-godišnju baku.

U pismo je ukazano da bi to bila posljednja prilika da vidi baku, kao i da će poštovati bilo kakva ograničenja i, kako je ukazano, promovisati bojkote tokom posjete.

Rašida Tlaib još nije komentarisala odluku izraelskih vlasti - niti je poznato da li će se i kada putovati u Izrael.

Tlaib i Ilhan Omar, još jedna od predstavnica demokrata u Kongresu, u četvrtak nisu dobile odobrenje izraelskih vlasti za posjetu Jerusalimu i Zapadnoj obali. Obje predstavnice demokrata u Kongresu u javnosti su poznate kao oštre ktiričarke izraelske politike.

Odluku o zabrani izraelske vlasti donijele su pošto je predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump u četvrtak objavio na društvenoj mreži Twitter da bi odobrenje posjete osobama koje su kritične prema njemu i izraelskoj politici prema Palestincima – pokazala slabost.

Premijer Benjamin Netanijahu je u četvrtak izjavio da predstavnicama u Kongresu neće dozvoliti da posjete Izrael, ali da će, ako Tlaib podnese zahtjev da posjeti porodicu i ako je riječ o humanitarnom pitanju, Izrael to razmotriti sve dok se ona drži obećanja da neće govoriti protiv Izraela.

Izrael je 1967. zauzeo Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim tokom sukoba u ratu na Bliskom istoku. Palestinci od tada nastoje da na tom području uspostavite svoju nezavisnu državu.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG