Linkovi

Kongresmen: Sramota što novinari USAGM nisu evakuisani iz Afganistana


Republikanski kongresmen Majkl Mekol
Republikanski kongresmen Majkl Mekol

Republikanski kongresmen Majkl Mekol ocijenio je da je "sramota" što je američka vlada propustila da evakuiše iz Afganistana novinare Agencije za globalne medije (USAGM), pod kojom su i Glas Amerike i Radio Azadi.

"Sramotno je da State Department tvrdi kako je evakuisao svoje zaposlene, kada su u stvarnosti propustili da evakuišu stotine novinara USAGM i članove njihovih porodica", saopštio je Mekol, koji je i član Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa.

On tvrdi da je u Afganistanu ostalo 500 zaposlenih u Agenciji za globalne medije i članova njihovih porodica, a da je većina dobila uvjeravanja Bidenove administracije da će biti evakuisani.

Američka vojska povukla se iz Afganistana 31. avgusta, i sa masovnim evakuacijama je završeno u ponoć, pred istek roka.

USAGM još nije komentarisao ovu situaciju.

Republikanci u Odboru za spoljne poslove rekli su za Glas Amerike da pritiskaju administraciju da obezbijedi bezbjedan polazak zaposlenih u Agenciji za globalne medije, ali da ne znaju kako će se to desiti sada kada je američka vojska otišla.

Oni koji se zalažu za evakuaciju privatnim čarter letovima kažu da postoji još jedan problem - kako novinare bezbjedno dovesti do aerodroma.

Portparol State Departmenta Ned Prajs kazao je da se "ulažu veliki napori da se novinari što prije i bezbjedno evakuišu".

Članovi Kongresa su ranije u pismu Bidenu upozorili da je u Afganistanu i dalje oko 500 zaposlenih u USAGM i njihovih porodica, te apelovali da se obezbijedi njihova evakuacija.

XS
SM
MD
LG