Linkovi

Donji dom Kongresa iz četvrtog pokušaja produžio kontroverzni program nadzora


Kupola američkog Kapitola, na Capitol Hillu u Washingtonu, 9. juna 2022.
Kupola američkog Kapitola, na Capitol Hillu u Washingtonu, 9. juna 2022.

Predstavnički dom SAD-a pod kontrolom republikanaca izglasao je u petak ponovno odobrenje kontroverznog programa nadzora, što je veliki korak ka održavanju ključnog elementa američke operacije prikupljanja vanjskih obavještajnih podataka.

Dom je usvojio zakon kojim se ponovno aktivira član 702 Zakona o nadzoru stranih obavještajnih službi sa 273 za i 147 glasova protv.

Prijedlog zakona o FISA-i sada ide u Senat, od kojeg se očekuje da će ga odobriti dvije stranke. Bez akcije Kongresa, program će isteći 19. aprila.

Odobrenje je uslijedilo nakon što je rok trajanja zakona promijenjen na dvije godine u odnosu na prethodnu verziju od pet godina, kako su tražili neki republikanci.

FISA je izazvala kritike i republikanskih i demokratskih poslanika, koji tvrde da krši ustavno pravo Amerikanaca na privatnost. Zakon je blokiran tri puta u proteklih pet mjeseci od strane republikanaca u Predstavničkom domu koji su se protivili svojoj stranci.

Predsjedavajući Mike Johnson, Washington, March 20, 2024.
Predsjedavajući Mike Johnson, Washington, March 20, 2024.

Bijela kuća, šefovi obavještajnih službi i najviši zakonodavci u Komitetu za obavještajne poslove Predstavničkog doma upozorili su na potencijalno katastrofalne efekte neodobrenja programa, koji je prvi put kreiran nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Ponovno odobrenje je osujećeno ranije ove sedmice kada su republikanci u Predstavničkom domu odbili podržati nacrt zakona koji je iznio predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson, a koji nije ispunio željene promjene.

"Oslijepićemo 19. aprila" bez programa, rekao je novinarima u srijedu predstavnik Mike Turner, republikanski predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma.

Iako je pravo na privatnost sadržano u Ustavu SAD-a, podaci stranih državljana prikupljeni programom često uključuju komunikaciju s Amerikancima i mogu biti minirani od strane domaćih tijela za provođenje zakona, kao što je FBI.

To je uznemirilo i tvrdokorne republikance i krajnje lijeve demokrate. Nedavna otkrića da je FBI koristio ovu moć u potrazi za informacijama o demonstrantima Black Lives Matter, donatorima kongresne kampanje i američkim zakonodavcima izazvala su dodatne sumnje u integritet programa.

Ključno pitanje je izmjena koja bi zahtijevala od domaćih agencija za provođenje zakona da pribave naloge prije pretraživanja baze podataka. Zvaničnici izvršne vlasti tvrde da bi takva promjena ugrozila korisnost programa za agencije kao što je FBI.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG