Linkovi

Šta će američki Kongres učiniti da odgovori na problem oružanog nasilja?


Učenici protestuju protiv oružnanog nasilja ispred Bijele kuće u Washingtonu, 14. mart 2018.
Učenici protestuju protiv oružnanog nasilja ispred Bijele kuće u Washingtonu, 14. mart 2018.

Šta će američki Kongres učiniti da odgovori na problem oružanog nasilja u zemlji, nakon što su hiljade učenika izašli iz svojih učionica zahtijevajući akciju poslije masakra u školi u Floridi?

Po svemu sudeći, još nema jasnog puta naprijed dok se razmatraju zakoni o oružju i pitanje školske bezbjednosti.

Studenti su poručili: „Posramićemo političare dok ne počnu da nas štite.”

Ta poruka upućena je zakonodavcima na Capitol Hillu koji treba da donesu teške odluke o tome kako da zaštite učenike. Dvostranački prijedlog podnijet u Predstavničkom domu pokušava da zapuši neke od rupa u zakonu koje su omogućile napadaču iz Parkanda da izbjegne hapšenje.

"Sramota je što, kada je toliko studenata u školi znalo da će napadač uraditi nešto slično ovome, sistem potpuno omanuo na federalnom nivou, kod FBI-ja pa čak i na lokalnom niovu. Zato ovaj prijedlog zakona zapravo pruža učenicima, nastavnicima i policiji više sredstava da identifikuju problem prije nego što dođe do nove masovne pucnjave”, izjavio je republikanski kongresmen Steve Scalise.

Međutim, predviđanje slijedeće školske pucnjave je samo dio problema, smatra demokratski kongresmen iz Parklanda u Floridi, Ted Deutch.

"To neće riješiti naš problem sa oružjem. Neće zabraniti mehanizme koji pretvaraju poluautomatsko oružje u automatsko ili postaviti granicu od 21 godine za kupovinu oružja ili popraviti sistem provere kupaca. Ovim se oružje rata, koje rado koriste masovne ubice, neće skloniti sa ulica ili iz naših zajednica. Ali, pomoći će da učenici koji imaju mentalne probleme – dobiju potrebnu pomoć”, rekao je on.

Nacionalno udruženje vlasnika oružja, NRA, podržava prijedlog zakona o provjeri kupaca koji je usvojen u Predstavničkom domu prošle godine, ali je u Senat stigao u paketu sa mjerom koja dozvoljava nošenje skrivenog oružja preko državnih granica, što demokrate ne podržavaju. Sve je to samo još jedan znak da se politika ne može izbjeći u debati o oružju.

"17 života iz Parklanda u Floridi zaslužuje mnogo više od blijedunjavog odgovora koji smo čuli od ovog komiteta i ovog predsjednika“, ogorčen je demokratski senator Dick Durbin.

Neki stručnjaci, pak, pozdravljaju prijedlog predsjednika Trumpa da se naoružaju nastavnici.

"Postoji mnogo nastavnika koji su kvalifikovani, koji bi mogli da dobiju dodatnu obuku, imaju dozvole za nošenje skrivenog oružja i koji bi bili spremni da, ukoliko im škola dozvoli, unesu oružje u učionice", kaže stručnjak fondacije Heritage John Malcolm.

Međutim, ta kontroverzna i vjerovatno skupa inicijativa trenutno nije nešto o čemu se razmišlja u Kongresu.

“I kod veoma dobro obučenih policajaca, na treninzima za situacije koje uključuju pucnjavu, njihova preciznost je manja od 20 odsto, a bojim se da čak i ako imamo nastavnike koji odlično barataju oružjem bili bismo daleko ispod te stope preciznosti", ističe Michael Hanse iz Instituta Brookings.

Međutim, dok je još neizvjesno koja će stranka kontrolisati Kongres poslije predstojećih izbora na sredini Trumpovog mandata, malo je vjerovatno da će se glasati o tako polarizujućem pitanju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG