Linkovi

Kongres nastavlja sa svjedočenjima o 'radikalnim elementima' u američkoj islamskoj zajednici


Kongres nastavlja sa svjedočenjima o 'radikalnim elementima' u američkoj islamskoj zajednici
Kongres nastavlja sa svjedočenjima o 'radikalnim elementima' u američkoj islamskoj zajednici

Zuhdi Jasser: "Meni je, kao muslimanu, razgovor o ovoj temi potreban. Ako se želimo riješiti karcinoma koji je našao utočište u našoj inače prelijepoj vjeri, mi moramo govoriti o ovom problemu. Jer sada se ponašamo kao da će se problem sam od sebe riješiti."

U Kongresu Sjedinjenih Država ovog je tjedna održano svjedočenje o radikalnim elementima u američkoj muslimanskoj zajednici. Ovo svjedočenje, drugo u nizu, pobudilo je kritike, no ima i onih koji smatraju da je dobro što se u Kongresu raspravlja o toj temi.

Svjedočenja su sazvali neki kongresnici iz Republikanske stranke a cilj im je ustanoviti uzroke radikalizacije u nekim islamskim zajednicama u Sjedinjenim Državama.

Na prvom svjedočenju, održanom u ožujku, kao primjer radikalizacije bio je naveden bojnik američke vojske Nidal Hasan, po profesiji psihijatar, koji je u studenom 2009. otvorio vatru na svoje kolege u jednoj bazi u Teksasu, ubivši pri tome 13 ljudi.

Muslimanska je zajednica uglavnom kritizirala ova svjedočenja. Član Zastupničkog doma Kongresa, demokrat Keith Ellison, koji je muslimanske vjere, je rekao: "Pristup ovoj temi je, po mom mišljenju, u potpunoj suprotnosti američkim vrijednostima."

Međutim, Zuhdi Jasser, liječnik iz Arizone – koji je u ožujku također svjedočio u Kongresu – smatra da su svjedočenja o ovom pitanju potrebna: "Meni je, kao muslimanu, razgovor o ovoj temi potreban. Ako se želimo riješiti karcinoma koji je našao utočište u našoj inače prelijepoj vjeri, mi moramo govoriti o ovom problemu. Jer sada se ponašamo kao da će se problem sam od sebe riješiti."

Zuhdi Jasser je na čelu organizacije koja se naziva Američko-islamski forum za demokraciju. On kritizira činjenicu što mnogi mladi muslimani u Americi odrastaju u uvjerenju da bi se Sjedinjene Države trebale prilagoditi islamu, umjesto da se islam – kako kaže Zuhdi Jasser - prilagodi Sjedinjenim Državama. "Mislim da je u našim zajednicama prisutno pogrešno stajalište da smo mi u Americi došljaci, nekakvi gosti, i da ovo nije naša zemlja" - rekao je ovaj liječnik iz Arizone, inače bivši časnik američke vojske.

Izlaganje Zuhdija Jassera pozdravili su republikanski kongresnici. Pogotovo – njegovu kritiku muslimanskih organizacija koje u Washingtonu lobiraju za interese američke islamske zajednice. On ih je, dapače, povezao s fundamentalističkim grupama i strankama na Srednjem istoku.

Mohamed El Sanousi iz jedne od 'prozvanih' organizacija - udruge koja se zove Islamic Society of America – kaže da to nije točno: "Stalno objavljujemo priopćenja – možete ih vidjeti na našim web stranicama – u kojima osuđujemo Hamas, Hezbollah i Muslimansko bratstvo. Mi nemamo ništa s Muslimanskim bratstvom."

Mohameda El Sanousija smeta što organizator svjedočenja – newyorški kongresnik Peter King - nije pozvao čelnike kritiziranih organizacija da i oni nešto kažu o problemu navodne radikalizacije. "Na svjedočenje su kao govornici bili pozvani ljudi koji nisu niti stručnjaci za nacionalnu sigurnost a niti za islamsku zajednicu u Americi" - smatra Mohamed El Sanousi.

Međutim, kongresnik Peter King je rekao da su svjedočenja o radikalnim elementima u američkoj islamskoj zajednici potrebna zbog nacionalne sigurnosti. Također je rekao da mu bezrazložno ocrnjivanje američkih muslimana nije bio cilj.

XS
SM
MD
LG