Linkovi

Demokratski zakonodavci traže velike policijske reforme


House Speaker Nancy Pelosi and Senate Minority Leader Chuck Schumerkneel with Congressional Democrats during a moment of silence to honor George Floyd and others inside the US Capitol in Washington, June 8, 2020.
House Speaker Nancy Pelosi and Senate Minority Leader Chuck Schumerkneel with Congressional Democrats during a moment of silence to honor George Floyd and others inside the US Capitol in Washington, June 8, 2020.

Članovi američkog Kongresa iz Demokratske stranke danas su, prije nego što su predstavili prijedlog za reformu policije, održali minut šutnje i zatim klekli na jedno koljeno, što je postalo simbol protiv policijske brutalnosti i nasilja, i klečali osam minuta i 46 sekundi u znak poštovanja prema Džordžu Flojdu i drugim Afroamerikancima koji su "nepravedno izgubili život".

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i šef demokratske manjine u gornjem domu, Senatu, kao i još dvadesetak članova Kongresa među kojima nekolicina Afroamerikanaca, okupilo se u Holu emancipacije, tako nazvanom u znak počasti za robove koji su radili na izgradnji zgrade Kongresa u Vašingtonu u 18. vijeku.

“Ovdje smo da bismo odali počast tom bolu,” kazala je Pelozi.

“Ovdje smo da iskažemo poštovanje za postupke američkog naroda koji protestuje zbog toga što se dešava,” istakla je Pelozi prije nego što je kleknula na jedno koljeno. “Ovdje smo da odamo počast Džordžu Flojdu,” dodala je.

Osam minuta i 46 sekundi je vrijeme koliko je bijeli policajac Derek Šovin koljenom prilikom privođenja Džordža Flojda 25. maja, pritiskao njegov vrat dok se nije ugušio. Taj događaj izazvao je istorijski talas bijesa u SAD, a proširio se i na druge zemlje u svijetu.

Protest klečanjem na jednom koljenu zbog policijske prutalnosti i rasizma počeli su od avgusta 2016. neki američki sportisti klečeći na koljenu za vrijeme intoniranja američke nacionalne himne prije početka utakmica.

Demokrate će kasnije u ponedeljak objelodaniti prijedlog sveobuhvatne reforme koje će podrazumijevati jači nadzor i promjenu policijskih procedura.

Prema dokumentu, u koji je imao uvid Asošiejtid Pres (AP), biće ograničena pravna zaštita za policiju, stvorena nacionalna baza podataka o prekomjernoj ubotrebi sile i zabranjeno gušenje prilikom privođenja.

Karen Bas, članica Predstavničkog doma i predsjedavajuća Afroameričkog kokusa u Kongresu, nazvala je ovaj prijedlog “transformativnim”.

Ona je izjavila za CNN da je ovo najodvažnija od bilo kojih dosadašnjih reformi u ovoj oblasti u posljednjoj deceniji. “Vrijeme je da se promijeni policijska kultura u mnogim departmanima,” istakla je Bas.

Međutim, u predloženim promjenama se ne predviđa smanjenje novčanih sredstava za policiju, što je tražio dio demonstranta.

Najvjerovatniji kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima u novembru Džo Bajden podržao je zabranju gušenja prilikom privođenja i druge dijelove iz pomenutog predloga.

Senator Kori Buker, koja je bila kritična prema Bajdenu tokom primarnih izbora, kazao je da ima puno povjerenje da on može predvodi neophodne promjene.

“Ovo je referendum ko smo kao Amerikanci i ko ćemo biti jedni drugima,” istakao je Buker.

Nije jasno da li će moćni sindikati policije i članovi Kongresa iz Republikanske stranke podržati ovu reformu.

“Ne mogu da dišem,” postalo je krilatica demonstranata. Flojd je molio policajce da ga puste ističući da ne može da diše, ponavljajući istu rečenicu kao i Erik Garner 2014. u policijskom pritvoru prije smrti.

XS
SM
MD
LG