Linkovi

Kongres debatira odnose s Iranom nakon otkrivanja pokušaja atentata na saudijskog veleposlanika


Zastupnik Peter King, predsjedatelj Odbora Zastupničkog za domovinsku sigurnost
Zastupnik Peter King, predsjedatelj Odbora Zastupničkog za domovinsku sigurnost

Jack Keane: "Neuspjeli pokušaj atentata na saudijskog ambasadora, na teritoriju Sjedinjenih Država, vrlo zorno pokazuje koliko je neuspješna politika Obamine administracije prema Iranu koja predviđa s jedne strane pregovore s Teheranom, a s druge njegovu međunarodnu izolaciju."

U Zastupničkom domu američkog Kongresa nedavno je održano svjedočenje o navodnoj iranskoj zavjeri da se na teritoriju Sjedinjenih Država izvrši atentat na veleposlanika Saudijske Arabije. Kako javlja Cindy Saine, neki članovi Kongresa smatraju da je Iran time postao agresivniji te da administracije predsjednika Baracka Obame treba preispitati sadašnju politiku prema Teheranu.

Odbor Zastupničkog doma za domovinsku sigurnost razmatrao je potencijalnu terorističku prijetnju koja dolazi iz Irana. Vlada Sjedinjenih Država već desetljećima kategorizira Iran kao državu koja je sponzor terorizma. Neki članovi Kongresa smatraju da je naređenje da se izvrši atentat na saudijskog veleposlanika u Americi moralo doći s vrha iranske vlasti.

Predsjedatelj Odbora za domovinsku sigurnost, kongresnik Peter King kaže da je iranska agresivnost i neprijateljstvo prema Americi ovim slučajem 'podignuta na još višu razinu'. "Atentat na stranog ambasadora. Ubijanje stotina Amerikanaca. To su odluke koje se donose u ratu" - rekao je Peter King.

Umirovljeni američki general Jack Keane se slaže s republikancem Peterom Kingom. On je u Kongresu oštro kritizirao aktualnu američku politiku prema Teheranu: "Neuspjeli pokušaj atentata na saudijskog ambasadora,a na teritoriju Sjedinjenih Država, vrlo zorno pokazuje koliko je neuspješna politika Obamine administracije prema Iranu koja predviđa s jedne strane pregovore s Teheranom, a s druge njegovu međunarodnu izolaciju."

Jack Keane i neki drugi sudionici svjedočenja na Capitol Hillu smatraju da Washington treba poduzeti tajne akcije protiv iranske specijalne postrojbe Quds, koja se smatra odgovornom za pokušaj atentata na saudijskog diplomata. Predlažu se i sanckije protiv iranske Središnje banke. Kongresnik Peter King smatra da treba razmisliti i o otkazivanju gostoprimstva iranskim diplomatima, u New Yorku i Washingtonu, od kojih su većina – po njemu – 'špijuni'.

Međutim Lawrence Korb iz think tanka Center for American Progress smatra da su sadašnje sankcije protiv Irana efikasne te da ta zemlja prolazi kroz duboku političku krizu: "Mislim da je ovaj pokušaj atentata zapravo jedna očajnička odluka od strane Teherana. Očito je da sankcije imaju učinak. Niti jedna od opcija se ne treba isključiti, ali ja mislim da prvo moramo raditi na tome da dobijemo što širu svjetsku potporu za još oštrije sankcije."

Demokratski kongresnik Bernie Thompson upozorio je da američki odgovor ne bi smio biti nerazmjeran prijetnji koju je predstavljao pokušaj atentata na saudijskog diplomata: "Iran se već sam izolirao od međunarodne zajednice. Odavno je izgubio legitimitet. Primjeri za to su lažirani izbori za predsjednika Irana od prije nekoliko godine a i nedavno Arapsko proljeće. Nemojmo im našim neopreznim akcijama, i mogućim ratom, davati legitimitet."

Svjedočenje u Zastupničkom domu održano je isti dan kada je državna tajnica Hillary Clinton izjavila za Glas Amerike da Washington ima 'vrlo jake dokaze' da je jedan Amerikanac iranskog podrijetla – po planu Teherana - zaista planirao atentat na velepsolanika Saudijske Arabije. Državna je tajnica ovaj slučaj nazvala 'šokantnim'. Washington traži da Teheran izruči američkim vlastima jednog člana specijalne postrojbe Quds za kojeg tvrdi da je organizator atentata.

XS
SM
MD
LG