Linkovi

Troje članova Kongresa pozitivno na koronavirus poslije upada u Kongres


ARHIVA - Članica Predstavnčkog doma Pramila Jayapal iz države Washington.
ARHIVA - Članica Predstavnčkog doma Pramila Jayapal iz države Washington.

Troje demokratskih članova Kongresa saopštilo je da su testirani pozitivni na COVID-19 nakon što su sate proveli zaključani sa kolegama, među kojima su bili republikanci koji nisu nosili maske, da bi izbjegli masu koja je napala Capitol.

Izlaganje virusu je još jedna zabrinjavajuća posljedica događaja u srijedu, 6. januara, kada su pristalice predsjednika Donalda Trumpa upale u zgradu Kongresa i prijetile kongresmenima, senatorima, njihovom osoblju i potpredsjedniku Mikeu Penceu.

"Nažalost, mislim da ćemo narednih dana vidjeti nove slučajeve članova Kongresa i njihovog osoblja da se testiraju pozitivni na COVID-19", izjavio je za MSNBC doktor Ashish Jha​, dekan Škole javnog zdravlja na Univerzitetu Brown. "To je jedna od posljedica užasnog dana prošle nedjelje."

Članice Predstavničkog doma Pramila Jayapal i Bonnie Watson Coleman objavile su svoje pozitivne rezultate testa u ponedjeljak i okrivile republikance koji su odbijali da nose maske dok su satima svi zajedno bili izolovani u Kongresu. Obje su rekle da su u karantinu.

U utorak, kongresmen Brad Schneider​ objavio je da je i on testiran pozitivan.

"Sada sam u strogoj izolaciji, zabrinut da sam ugrozio zdravlje svoje supruge i bijesan zbog sebičnosti i arogancije protivnika maski koji su svoj prezir prema pristojnosti stavili iznad zdravlja i bezbjednosti svojih kolega i osoblja", saopštio je on.

Zakonodavci koji odbijaju da nose maske u Capitolu trebalo bi da budu novčano kažnjeni i odmah udaljeni iz sale, dodala je Pramila Jayapal.

Watson Coleman, 75-godišnja članica Kongresa koja je preživjela rak, rekla je da očekuje rezultate drugog testa nakon što je brzi test na COVID--19 pokazao da je pozitivna.

Glavni ljekar članova Kongresa, doktor Brian Monahan​, upozorio je u nedjelju da je oko 200 ljudi, uključujući neke zakonodavce i osoblje, koji su se satima zajedno krili u jednoj zatvorenoj prostoriji, možda bilo izloženo koronavirusu. Nije naveo više detalja.

Prema svjedočenju očevidaca koji su govorili za Reuters, grupa republikanaca u toj sobi nije nosila maske.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG