Linkovi

Kongremen sklonjen iz odbora zbog rasističkih izjava


Kongresmen Steve King, republikanac, razgovara sa novinarima na Capitol Hillu 27. juna 2018. godine
Kongresmen Steve King, republikanac, razgovara sa novinarima na Capitol Hillu 27. juna 2018. godine

Američki kongresmen, republikanac Steve King kaže da je odluka republikanskih lidera u Predstavničkom domu, da ga zbog rasističkih izjava o bjelačkom nacionalizmu i nadmoći bjelačke rase, smjene sa položaja u tri kongresna odbora, “politička odluka koja ignoriše istinu”.

Mjere protiv Kinga, koji služi svoj deveti mandat u Predstavničkom domu, preduzete u ponedjeljak, naišle su na odobravanje iz obje stranke. Senatori iz Kingove Republikanske stranke smatraju da bi trebalo da podnese ostavku.

"Naš lider u Senatu je rekao da bi Steve King trebalo da nađe drugi posao. Mislim da je apsolutno u pravu i da je jasno da svi iz Republikanske stranke smatraju da je Steve King prešao granice dozvoljenog i da više ne može da radi u Kongresu", rekao je republikanski senator iz Utah i bivši predsjednički kandidat ​Mitt Romney.

King je u intervjuu, koji je prošle nedjelje objavio dnevnik New York Times postavio pitanje - kako to da su termini “bjelački nacionalizam, nadmoćnost bjelaca i zapadna civilizacija postali uvrijedljivi”.

Govoreći u Kongresu, King je u ponedjeljak poručio da su njegove riječi bile “izvučene iz konteksta”.

"Američke vrijednosti su upisane u dokumenta kojima je osnovana naša država. One su svima dostupne i veoma smo ponosni, što ljudi svih rasa vjera i uvjerenja, iz zemalja širom svijeta, imaju cilj da dostignu te vrijednosti. Predan sam ideji da Amerika treba da ostane takva. To me uvjerenje ne čini bjelačkim nacionalistom, niti čovjekom koji zagovara bjelačku superiornost. Stoga još jednom odbacujem sve te etikete i ideologiju na koju se odnose. Kao što sam rekao u intervjuu Nrw York Times, moja uvjerenja nemaju i nikad nisu imala veze sa rasom”, naglasio je Steve King.

Kongresmen King je i ranije davao kontroverzne izjave poput one objavljene u novinama 2006. kada je imigrante uporedio sa stokom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG