Linkovi

Konferencija posvećena Daytonskom sporazumu i budućnosti BiH - danas u New Yorku


Na Konferenciji o Daytonu posebna će se počast odati Richardu Holbrookeu, nedavno preminulom "arhitektu Daytona"
Na Konferenciji o Daytonu posebna će se počast odati Richardu Holbrookeu, nedavno preminulom "arhitektu Daytona"

Prvi panel konferencije bavit će se analitičkom procjenom onoga što je donio Daytonski sporazum, a drugi budućnošću regije, njezinom stabilnošću i prosperitetom

Konferencija posvećena Daytonskom sporazumu i budućnosti Bosne i Hercegovine na kojoj će, između ostalih, sudjelovati bivši američki predsjednik Bill Clinton i najviši dužnosnici njegove administracije te hrvatski predsjednik Ivo Josipović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, održat će se danas na Sveučilištu New York u organizaciji zaklade "Clinton Global Initiative."

Konferencija pod nazivom "Amerika na raskrižju: Daytonski sporazum i početak diplomacije 21. stoljeća" imat će dva panela. Prvi panel, istog naziva kao i konferencija, bavit će se analitičkom procjenom toga što je donio Daytonski sporazum i koje je rezultate tada postigla američka vanjska politika, dok će drugi panel, pod nazivom "Petnaest godina kasnije: ohrabrivanje gospodarskog razvitka i integracija s Europom", biti posvećen budućnosti regije - njezinoj stabilnosti i prosperitetu.

Među 400 sudionika, na konferenciji će sudjelovati i bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, bivši američki veleposlasnik u Republici Hrvatskoj Peter Galbraith, bivši vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu Wesley Clark, nekadašnji savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Sandy Berger i drugi američki diplomati koji su aktivno oblikovali američku politiku prema nekadašnjoj SFRJ i jugoistoku Europe. Kao moderatorica pojavit će se neizostavno lice s televizijskih ekrana iz 90-ih, ratna dopisnica CNN-a Christiane Amanpour. Sadašnja američka administracija na konferenciju šalje zamjenika državne tajnice Jamesa Steinberga, a od europskih dužnosnika, na konferenciji će sudjelovati visoka predstavnica Europske Unije za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Daytonski sporazum potpisan je u prosincu 1995. godine u Parizu, nakon pregovora koje je u zračnoj bazi Wright-Patterson u Daytonu, Ohio, s predsjednicima Franjom Tuđmanom, Alijom Izetbegovićem i Slobodanom Miloševićem vodio Richard Holbrooke. Na jednodnevnoj konferenciji posebna će se počast odati upravo Richardu Holbrookeu, nekadašnjem posebnom izaslaniku Billa Clintona i "arhitektu Daytona" koji je preminuo 13. prosinca 2010.

Daytonski mirovni sporazum je administracija predsjednika Clintona označila kao veliku diplomatsku pobjedu, ali kasnije je i ključni američki pregovarač, Richard Holbrooke, govorio kako bi sporazum trebalo dograditi te da je Daytonski ustav u BiH bio samo temelj za izgradnju države.

Upravo o tome i treba biti riječi na današnjem skupu, uz pitanje je li sporazum kojim je okončan rat ujedno i poraz etike i pravednosti te je li jedan od BiH entiteta utemeljen na etničkom čišćenju. Možda upravo u tom pitanju leži odgovor zbog čega na njujorškom skupu nema nijednog predstavnika bosanskohercegovačkih Srba ili predstavnika iz Beograda.

XS
SM
MD
LG