Linkovi

Od automobila do odjeće: Michigan širi svoju ekonomsku bazu


Još od vremena Henryja Forda, čovjeka zaslužnog za razvoj moderne masovne proizvodnje automobila, savezna država Michigan bila je centar automobilske industrije. No mnoga su radna mjesta u toj industriji morala biti zatvorena tijekom recesije i mnoge kompanije u Michiganu okreću se sada jednoj novoj industriji, industriji konfekcije te polako opet staju na noge, u nadi da će biti čvršći kad, i ako, dođe do neke nove ekonomske krize.

Kompanija TD Industrial Coverings, u mjestu Sterling Heights, Michigan, proizvodi najlonska pokrivala za robote koji se koriste u pogonima za montažu automobila.

No kad su se tri vodeća američka proizvođača automobila našla pred bankrotom, 2008. godine, predsjednik Mark D’Andreta morao je otpustiti više od 75% svojih radnika.

“Ne želim da se to iskustvo ikad više ponovi i zato smo donijeli odluku da ono što najbolje radimo prenesemo izvan automobilske industrije. Budući da smo u izradi pokrivala ionako krojili, rezali, šivali, sastavljali, bilo je logično da to bude konfekcija.”

Da, konfekcija! D’Andreta je jedan od za sada malog, ali rastućeg broja michiganskih biznismena koji prelaze na izradu odjeće, vide u toj industriji način za diverzifikaciju izvan automobilskog sektora.

“Konfekcijski dio držimo fizički odvojenim od industrijskog i radnike premještamo iz jednog u drugi dio, po potrebi, ovisno o tome gdje, u datom trenutku, ima više posla. Balansiramo naše resurse i to nam dopušta da diverzificiramo našu proizvodnju, da izrađujemo i odjeću.”

Markovi šivači i šivačice trenutačno rade na izradi korzeta za koktel-konobarice. Kad budu gotovi, bit će isporučeni jednom kasinu u Chicagu.

“Vidite, moramo ušivati plastične ili metalne dijelove koji korzetima daju oblik i čine ih čvrstima,” objašnjava D’Andreta.

Njegovoj kompaniji, dodaje on, treba novih radnika, kompanija upošljava, ali problem je u pronalaženju dovoljno osposobljenih i stručnih radnika.

Šefica Yelena Gaziyan upravo intervjuira kandidata.

Njen posao je danas puno sigurniji, kaže ona, zato što kompanija radi u dva sektora.

“To znači da imamo više mušterija, više posla, a to je onda bolje za nas.”

Bolje i za Michigan.

Eleanor Fuchs je stručnjak za ekonomski razvoj i pomogla je, prošle godine, osnovati Vijeće za razvoj konfekcijske industrije u Michiganu. Ono pomaže malim pogonima diljem države da se povezuju s drugima i šire svoje poslove.

“Željeli bismo da ovo bude samo jedna od mnogih industrija koje će voditi ka diverzifikaciji Michigana i njegova gospodarstva, nešto od čega će država imati dugoročnu korist. Oni koji su na tom projektu angažirani sada već uviđaju i znaju da ovo nije jedini odgovor nego je samo dio odgovora za državu kao cjelinu.”

Michiganska dizajnerica Bonnie Foley smatra da bi industrija konfekcije jednog dana mogla dati Michiganu više radnih mjesta nego njegova automobilska industrija.

“Poznati smo i po glazbenoj industriji, imamo Motown. Ali tu se više ne otvara puno mogućnosti za posao. Jedina održiva industrija u ovom trenutku, za koju vidim da raste i da se razvija, to je konfekcijska industrija.”

Ona michiganskom gospodarstvu trenutačno doprinosi sa manje od 5 milijuna dolara. Ali ta savezna država želi sebe vremenom rebrandirati u konfenkcijsko središte, za izradu odjeće “Made in the USA.” Štih po štih, šav po šav, Michigan na tome i radi.

XS
SM
MD
LG