Linkovi

Konačno lijek za bolne zglobove?


Konačno lijek za bolne zglobove?
Konačno lijek za bolne zglobove?

Sintetički oblik paratiroidnog hormona, koji se koristi za liječenje osteoporoze, vraća debljinu oštećenoj hrskavici

Mnogi stariji ljudi pate od bolnih zglobova, artritisa. Opcije liječenja su za neke oblike te bolesti vrlo ograničene. Sad su znanstvenici na tragu nove terapije koja bi zaista mogla pomoći u popravku oštećenih zglobova.

Osteoartritis najuobičajeniji je oblik bolesti do kojeg dolazi kad se raspadne hrskavica pa više ne uspijeva zaštititi kosti od uzajamnog struganja u zglobovima poput koljena, kuka ili šaka. Ljudski organizam održava hrskavice pomoću paratiroidnog hormona. Sintetički oblik tog hormona koristi se za liječenje koštane bolesti osteoporoze. Lijek se generički zove teriparatid, a prodaje se pod nazivom Forteo. Znanstvenici Sveučilišta Rochester vjerovali su da bi taj lijek protiv osteoporoze mogao pomoći u obnovi hrskavice kod artritičnih pacijenata.

Da bi to i provjerili, Michael Zuscik i njegove kolege koristili su miševe s oštećenim koljenima, simulirajući artritis. Neke od eksperimentalnih životinja primale su lijek Forteo, druge ne. "Liječenje Forteom navelo je hrskavicu na zadebljavanje za 32 do 35 posto u odnosu na životinje koje su primale placebo preparat," kaže Zuscik.

Trenutno, oboljeli od osteoartritisa koriste čitav niz lijekova za ublažavanje boli, ali dostupni lijekovi ništa ne čine da bi popravili oštećenje koje izaziva bol. "U kontekstu toga da se radi o ljudskoj bolesti, upravo je to ono što bismo željeli postići. Voljeli bismo artritičnom pacijentu pružiti terapiju koja bi povratila debljinu njegove hrskavice tako da zglob bolje i bezbolnije funkcionira," kaže Zuscik.

Zuscik kaže da to ne bi rezultiralo zglobom koji bi bio 'kao nov', ali bi vratilo vrijeme unatrag tako da bi bolno koljeno nekog sedamdesetgodišnjaka moglo postati relativno dobro koljeno 60-godišnjaka.

Daljnja istraživanja će pokazati bi li lijek forteo bio učinkovit kod ljudi, a također bi li bio siguran za uzimanje. Oboljele od osteoporoze se posebno upozorava na moguće rizike uzimanja tog lijeka. Studije Fortea kod štakora pokazale su da lijek povećava rizik od rijetkof raka kosti, osteosarkoma. No, studije na drugim životinjama, uključujući i primate, nisu potvrdile nalaze kod štakora. Svejedno, iz predostrožnosti, Forteo se ne prepisuje osobama s poviješću raka.

Članak o istraživanju Michaela Zuscika objavljen je u časopisu Science Translational Medicine.

XS
SM
MD
LG