Linkovi

Konačna presuda Radovanu Karadžiću u decembru


Radovan Karadžić iznosi žalbu na presudu Tribunala kojom je osuđen na 40 godina zatvora

Međunarodni sud u Haagu planira da u decembru ove godine izrekne pravosnažnu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, rečeno je na današnjoj raspravi o stanju u postupku, javlja BIRN BiH.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, na koju su žalbe uložile i Odbrana i haški tužioci, Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prvostepeno vijeće oslobodilo je Karadžića optužbe za genocid u još sedam bosanskohercegovačkih opština.

Karadžić je žalbom zatražio da prvostepena presuda bude poništena zbog proceduralnih grešaka i pogrešno utvrđenih činjenica, te da mu bude suđeno ponovo. Tužioci su u svojoj žalbi zatražili da Karadžić bude osuđen i za genocid 1992. godine i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Karadžićev branilac Peter Robinson pitao je na današnjoj statusnoj konferenciji sudiju Theodora Merona može li dati više informacija o terminu izricanja pravosnažne presude, ali je sudija Meron odgovorio da je plan da to bude u decembru ove godine “okviran”.

Karadžić je danas u sudnici rekao da se “osjeća dobro” jer mu je “zdravstveno stanje znatno bolje, posebno u vezi s kičmom”.

On je zahvalio sudiji Meronu što mu je omogućeno da dobije laptop zbog čega ne mora više stalno da bude “u neprirodnom položaju” za desktop računarom.

Sudija Meron najavio je i da će uskoro biti usvojen i Karadžićev zahtjev da se pritvorenicima omogući da sa porodicama komuniciraju preko Skypea, a Karadžić mu je i za to zahvalio.

Po riječima sudije Merona, uskoro će biti riješen i problem dostavljanja “balkanskih specijaliteta” u pritvor u Scheveningenu, izborom novog dobavljača koji je u toku.

Karadžić je ponovio da je “pitanje hrane problem” u pritvoru zato što “skoro niko ne jede glavni obrok” zbog “kulturoloških razlika”, a “hrana bi trebalo da bude lijek”.

“Jedva čekamo da se riješi pitanje balkanske hrane”, kazao je Karadžić, dodajući da uprava pritvora za to ima volju i da “čini sve što treba da se mi osjećamo dobro”.

Karadžićev branilac Robinson u sudnici je, na kraju današnjeg zasjedanja, rekao da je “žalbeni postupak vođen pravično, bez obzira kakav će ishod biti”.

Robinson je kazao i da mu je “privilegija i čast” bila da savjetuje i zastupa Karadžića tokom protekle decenije.

U pritvoru u Scheveningenu, Karadžić je od 30. jula 2008. Prethodno je, 21. jula, bio uhapšen u Srbiji, čije su ga vlasti izručile u Haag. Prvu optužnicu protiv Karadžića Haški tribunal je podigao u novembru 1995. godine.

XS
SM
MD
LG