Linkovi

Predsjedavajući Predsjedništva BiH u posjeti SAD


Željko Komšić and James Anderson
Željko Komšić and James Anderson

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i James Anderson, koji obavlja dužnost zamjenika pomoćnika ministra odbrane za politiku, sastali su se u Pentagonu. Sastanak se desio u sklopu Komšićeve prve službene posjete SAD-u, kao šefa države nakon općih izbora održanih prošle godine, saopćeno je iz Pentagona.

„Otkako je Bosna i Hercegovina stekla nezavisnost 1992. godine, Sjedinjene Države, saveznici i partneri ojačali su svoje veze s državom kako bi osigurali međusobnu sigurnost i mir u regiji“, navodi se u saopćenju.

Planirano je da će Bosna i Hercegovina naredne godine predsjedavati sastankom između zemalja članica Jadranske povelje.

Jadranska povelja je regionalni savez koji okuplja Albaniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju zajedno sa Sjedinjenim Državama.

Bosna i Hercegovina pridružila se Jadranskoj povelji 2008. godine, radeći sa zemljama članicama na povećanju multilateralne saradnje na pitanjima regionalne sigurnosti od obostranog interesa, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država.

Na stranici američkog ministarstva odbrane u rubrici "Partnerstva" objavljena je i historija saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane.

Na stranici BH Predsjedništva objavljeno je da se predsjedavajući Komšić sastao sa više američkih zvaničnika.

U saopštenju Predsjedništva BiH se navodi:

" Predstavnici Vijeća za nacionalnu sigurnost i State Departmenta pozdravili su dogovor članova Predsjedništva BiH o formiranju vlasti u BiH i usvajanju Programa reformi za koji se nadaju da će uskoro biti poslan u sjedište NATO-a u Bruxellesu. Pored ostalog, razgovarano je o daljim aktivnostima BiH na NATO putu, o odnosima sa Evropskom unijom, provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini. Tokom razgovora konstatovana je potpuna podrška Sjedinjenih Američkih Država NATO putu Bosne i Hercegovine, odnosno podrška punopravnom članstvu BiH i u NATO-u i u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Komšić ocijenio je dogovor o formiranju vlasti i dostavljanje Programa reformi u sjedište NATO-a kao izuzetno pozitivan pomak za našu zemlju, te da se EU integracije BiH trebaju nastaviti bez obzira na aktuelni odnos EU prema Zapadnom Balkanu.

O temi migrantske krize u BiH, predsjedavajući Komšić je istakao da u Evropskoj uniji, nažalost, postoje dupli standardi, te da jedna od zemalja Evropske unije konstantno krši osnovna ljudska prava surovim postupcima prema migrantima.

Predsjedavajući Komšić je, tokom susreta sa visokim zvaničnicima, istakao i da se povratak osoba sa stranih ratišta u našu zemlju drži pod strogom kontrolom, te da sigurnosne agencije BiH, u saradnji sa partnerskim sigurnosnim agencijama iz drugih zemlja, kontrolišu situaciju. Također je istakao da nema promjena kada je u pitanju rizik od terorističkih prijetnji, kao i to da bh. pravosuđe po navedenom pitanju dobro radi svoj posao."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG