Linkovi

Komšić: UN moraju podržati BiH ako žele mir na Zapadnom Balkanu


Komšić na Generalnoj skupštini UN-a: Istočni i zapadni susjedi BiH nastoje podijeliti ili obesmisliti državu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Komšić na Generalnoj skupštini UN-a: Istočni i zapadni susjedi BiH nastoje podijeliti ili obesmisliti državu

U govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je poručio da Ujedinjene nacije, ako žele mir na Zapadnom Balkanu, moraju dati podršku Bosni i Hercegovini.

Željko Komšić je rekao kako „istočni i zapadni” susjedi Bosne i Hercegovine preko etničkih zajednica upravljaju zemljom sa ciljem podjele ili obesmišljavanja države.

Prema Komšiću, taj problem ne zaobilazi ni cijeli Zapadni Balkan zbog ideja za promjenama državnih granica. Dodao je da takve politike imaju i podršku zemalja koje se smatraju liberalnim demokratijama i društvima.

Komšić je rekao kako politički sistem Bosne i Hercegovine, koji smatra nedovršenim, usporava razvoj zemlje. Prethodno je naveo da takav sistem, koji se temelji na etničkoj pa onda političkoj pripadnosti, degradira demokratiju u državi.

U govoru na 78. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Komšić je kritikovao visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, iznoseći mišljenje da su njegove pojedine intervencije samo ojačale nedemokratski etnički princip i produbile diskriminaciju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG