Linkovi

Kompromis u Senatu za otvaranje federalne vlade


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

U američkom Senatu postignut je dogovor o privremenom finansiranju federalne vlade čije službe su djelimično zatvorene tri dana zbog izostanka odluke o budžetu.

Kompromisu su prethodili višednevni pregovori republikanaca i demokrata, kao i međusobno optuživanje za zatvaranje vlade.

Demokratski senator odlučili su da glasaju za finansiranje vlade do 8. februara nakon što ih je lider republikanske većine Mitch McConnell uvjerio da će narednih dana dozvoliti glasanje o zaštiti mladih ilegalnih imigranata.

Da bi američka vlada bila ponovo otvorena, privremeni budžet treba da odobri Predstavnički dom, a zatim i da ga potpiše predsjednik Donald Trump.

Budžet za finansiranje američke vlade istekao je prošlog petka u ponoć, ali su se posljedice tek osjetile u ponedjeljak kada su brojne vladine službe širom zemlje ostale zatvorene, kao i pojedini nacionalni spomenici. Stotine hiljada zaposlenih su bile na neplaćenom prinudnom odmoru.

Pregovori republikanaca i demokrata su trajali do duboko u noć, ali dogovora nije bilo, pa je u nedjelju veče propao još jedan pokušaj da se usvoji mjera za privremeno finansiranje vlade.

“Treba da se vratimo sa ivice ponora. Da prestanemo da žrtvujemo američki narod i da nastavimo da radimo u njihovo ime”, poručio je lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell.

“Ovo tijelo ne može ni da se saglasi o plaćanju naših vojnika. Toliko smo postali disfunkcionalni”, naglasio je demokratski senator Jon Tester.

Demokrate su insistirale na tome da prijedlog budžeta obuhvati i zaštitu od deportacije 800 hiljada mladih ilegalnih imigranata. Međutim, republikanci su odbijali da o tome pregovaraju dok se vlada ponovo ne otvori.

“Prema nedavnoj anketi, većina Amerikanaca smatra da je držanje vlade otvorenom veći prioritet od njenog zatvaranja zbog pitanja ilegalne imigracije”, rekao je McConnell, koji je u ponedjeljak ipak obećao demokratama da će to pitanje staviti na dnevni red.

“Republikanski lider želi da vjerujete da su demokrate krive za zatvaranje vlade. Zaboravlja da je nekoliko članova njegove partije glasalo protiv privremenog budžeta. Da li oni drže vladu taocem zbog ilegalne imigracije? Ne, ne čini se da je to slučaj”, odgovorio je Chucks Schumer.

Pod sve većim pristikom bio je i predsjednik Donald Trump koji je na Twitteru optužio Demokratsku stranku da žrtvuju bezbjednost američkih državljana zbog onih koji to nisu.

Trump je podržao i objavljivanje političkog oglasa, u kojem se iznose eksplozivne optužbe na račun opozicije.

“Predsjednik Trump je u pravu. Izgradite zid. Deportujte kriminalce. Demokrate koje nam stoje na putu biće saučesnici u svakom ubistvu koje počine ilegalni imigranti”, navodi se u oglasu.

Demokrate su pak isticale da neće odgovarati na lažne napade i podsjećale da je demokratski lider u Senatu tokom nedavnih pregovora sa Trumpom pristao na izgradnju zida, u zamjenu za zaštitu mladih imigranata, ali da je Bijela kuća odbacila taj dogovor.

“Chuck Schumer je otišao u Bijelu kuću sa dobrom namjerom i napravio značajan ustupak predsjedniku kada je riječ o njegovim donkihotskim namjerama da igradi zid na granici sa Meksikom. Uprkos tome, predsjednikovi ljudi su nekoliko sati kasnije rekli da dogovora nema”, rekao je demokratski senator Dick Durbin.

Posljednja obustava rada vlada 2013. godine, koja je trajala 16 dana, američku ekonomiju je koštala oko 24 milijade dolara.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG