Linkovi

Kompanije Relief i NeuroRx izvještavaju da je njihov lijek efikasan u terapiji oboljelih od COVID-19


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kritično bolesni pacijenti s COVID-19 brzo su se oporavili od respiratornog zatajenja nakon tri dana liječenja s RLF-100, terapijom koja je u Sjedinjenim Državama odobrena kao hitna terapija, saopšteno je u nedjelju.

Tvrtka Relief Therapeutics Holdings AG RFLB.S, bazirana u Ženevi, ima patent za RLF-100 ili aviptadil, sintetički oblik prirodnog peptida koji štiti pluća. Američko-izraelski NeuroRx Inc je sarađivao s Reliefom na razvoju lijeka u Sjedinjenim Državama.

U junu je američka Uprava za hranu i lijekove odobrila RLF-100 za liječenje respiratornih tegoba u COVID-19.

Dok je u toku kliničko ispitivanje faze 2/3 sa 70 pacijenata, RLF-100 je odobren da se daje hitno nekim pacijentima koji su previše bolesni da bi bili primljeni u ispitivanje.

Prvi izvještaj o brzom oporavku pacijenata pri upotrebi RLF-100 objavili su ljekari iz Houston Methodist Hospital, navele su spomenute tvrtke u zajedničkom priopštenju.

U njemu se navodi da je 54-godišnji muškarac, koji je razvio COVID-19, dok se liječio zbog odbacivanja transplantata pluća, bio skinut s aparata za mehaničko disanje nakon četiri dana liječenja s RLF-100.

Slični rezultati su kasnije zabilježeni kod više od 15 pacijenata liječenih u okviru dopuštenja korištenja ovog medikamenta za hitnu upotrebu.

Relief Therapeutics i NeuroRx također su priopštili kako su nezavisni istraživači u biološkoj laboratoriji u Brazilu izvijestili da aviptadil blokira replikaciju koronavirusa SARS-CoV-2 u ljudskim stanicama pluća i imunološkim stanicama.

"Nijedno drugo antivirusno sredstvo nije pokazalo brzi oporavak od virusne infekcije i pokazalo laboratorijsku inhibiciju replikacije virusa", rekao je izvršni direktor NeuroRx-a Jonathan Javitt.

Klinička ispitivanja istražuju hoće li se potvrditi slična opažanja i za bolesnike s blažom kliničkom slikom respiratornog zatajenja povezanog s COVID-19.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG