Linkovi

Druga prilika zgradama i životima


Od vrata i podova do dijelova namještaja... u skladištu Second Chance dijelovi demoliranih kuća čekaju novog vlasnika
Od vrata i podova do dijelova namještaja... u skladištu Second Chance dijelovi demoliranih kuća čekaju novog vlasnika
Jedna neprofitna organizacija u Baltimoreu, savezna država Maryland, skuplja i preprodaje materijal od zgrada predviđenih za rušenje. Za posao, organizacija prima i obučava ljude iz najzapostavljenijih i najsiromašnijih zajednica tako i materijalu i ljudima pruža novu priliku...

Clarenceu Whiteu se otvara mogućnost za novi život. Uposlen je i obučen za rad na skupljanju upotrebivog materijala iz zgrada osuđenih za demoliranje, kao što je ova brvnara, kraj Washingtona.

“Dobar sam u vađenju prozora, pregradnih zidova, dizanju podova... nešto kao momak za sve”.

Taj 29-godišnji otac nikad još nije imao pravi posao. Proveo je neko vrijeme u zatvoru i nije imao puno nade za budućnost.

“Da budem iskren,” priznaje White, “zašao sam u slijepu ulicu... družio se s krivim ljudima, stalno zapadao u neprilike.”

White je svoj spas našao sa Second Chance, neprofitnom kompanijom koja ljudima poput njega daje drugu šansu da nešto naprave od vlastitog života.

“Imam račun u banci, imam sada vlastiti stan, imat ću uskoro i auto... moći ću se brinuti za svoju kćerku.”

Jim Russell, upravitelj projekta, kaže da ljudima poput Whitea jednostavno treba pružiti ruku, malo priskočiti u pomoć. “Za tu priliku dolaze u Second Chance i nama daju mogućnost da ih obučimo odgovarajućim vještinama – da nauče neki posao, da nauče dolaziti na posao na vrijeme, da se mogu maknuti dalje”.

Na ovom radnom mjestu uče kako sigurno i vješto uklanjati drvenu građu i kamen i demolirati kuhinju i kupaonicu.

“Dajemo novi život starom materijalu koji bi inače mogao završiti na otpadu i više nikad ne bi bio iskorišten”.

Sakupljeni materijal – podovi i vrata brvnare, dijelovi kuhinje i kupaonice - odlazi u skladište kompanije Second Chance, u Baltimoreu, gdje zajedno s drugim predmetima – lusterima, antikvitetima, raznim predmetima za kućanstvo – čekaju da budu prodani po vrlo povoljnoj cijeni ljudima koji kane renovirati neku prostoriju u svojoj kući ili izgraditi potpuno novu.

Od novca zarađenog prodajom financiraju se programi obuke.

“Oni koji nam dolaze shvaćaju, mislim, da im je ovo možda najbolja prilika za novi život”, kaze Mark Foster, osnivač i predsjednik kompanije Second Chance koja je, od 2003. godine, osposobila više od 60 osoba. “Ne učimo ih samo tome kako vaditi čavle.Učimo ih kako biti korisni članovi društva, kako steći određene vještine koje nisu imali i nisu moglu naučiti ranije”.

“Materijali su nam u društvu svakako važni, ali ljudi su ti koji su nam još važniji – njima pružamo mogućnosti koje inače ne bi dobili”.

I dok zadnji dijelovi brvnare nestaju da bi dali mjesta novoj kući, Clarence White ima razloga veseliti se – polaze temelje svojem novom životu.

“Sve sad izgleda puno bolje. Mogu vidjeti svoju budućnost.Mogu vidjeti sebe kako starim”.
XS
SM
MD
LG