Linkovi

Kompanija Citizen Lab: Izraelski špijunski software otkriven na Apple uređaju


Istraživači Citizen Laba, grupe koja prati digitalnu sferu, objavili su da su otkrili špijunski software Pegasus povezan sa izraelskom kompanijom NSO.

Ukazano je da je za plasman softwarea iskorištena novootkrivena greška u uređajima tehnološkog giganta – američkog Applea.

Špijunski software je otkriven dok je Citizen Lap pregledao Apple uređaj osobe zaposlene u civilnom sektoru u Washingtonu – bez objelodanjivanja više detalja.

„Na osnovu forenzike kojom raspolažemo, sa velikom pouzdanošću, ukazujemo da je korišten špijunskom softveru Pegasus kompanije NSO”, izjavio je Bill Marczak viši istraživač u Citizen Lab, čije je sedište na jednom od fakulteta Univerziteta u Torontu.

On je ukazao da je prilikom instalacije najvjerovatnije napravljena greška što je doprinijelo da špijunski software bude detektovan.

Izraelska kompanija NSO je u kratkom saopštenju poručila da nije u mogućnosti da odgovori na optužbe koje nisu potkrijepljene istragom.

Citizan Lab je saopštio da im je kompanija Apple potvrdila da upotreba opcije Lockdown Mode, dostupne na njihovim uređajima, blokira špijunski software.

Greška na uređajima, koji koriste najnoviju verziju operativnog sistema, omogućila je njihovu kompromitaciju bez interakcije vlasnika. Ažuriranje operativnog sistema rješava taj problem.

Apple je omogućio ažuriranje softwarea na uređajima pošto je istražio nedostatke koje je prijavio Citizen Lab.

Izraelska firma NSO nalazi se na na crnoj listi američke vlade od 2021. godine zbog navodnih zloupotreba, uključujući nadzor vladinih zvaničnika i novinara.

XS
SM
MD
LG