Linkovi

Jedan doseljenik iz Meksika "visoko leti" sa svojim dronovimaZa jednog mladog meksičkog imigranta, hobi izrade helikoptera-igračke na daljinsko upravljanje prerastao je u multimilijunski posao. Kako saznajemo od Mikea O’Sullivana, iz San Diega, u Kaliforniji, i imigrant i njegova kompanije “lete visoko”, posao cvjeta s obje strane granice...

Sve je počelo s helikopterom-igračkom koji je Jordi Munoz dobio na dar od majke. Prije pet godina, Munoz, kojemu je danas 26 godina, modificirao je igračku, upravljačem za igrice i komponentama koje je kupio on-line.

“Prva verzija nije funkcionirala, ali tako je sve krenulo.”

Putem bloga, Munoz je upoznao druge hobiste i s vremenom našao načina za stabiliziranje letjelice. S novcem koji je posudio od prijatelja, kupio je dodatne komponente i osnovao biznis pod imenom 3D Robotics.

Kompanija izrađuje vlastite kompjutorske čipove, mozak za naprave, i prodaje ih hobistima i biznisima širom svijeta. Cijena njegovih dronova iznosi samo mali dio cijene vojnih verzija, nekoliko stotina umjesto nekoliko tisuća dolara.

RD Robotics upošljava 30 ljudi u Sjedinjenim Državama i 25 s druge strane granice, u Tijuani, u Meksiku. Pogon u Tijuani se širi i oprema će uskoro tamo biti poslana.

Kako privatni dronovi postaju sve popularniji, postavljaju se pitanja privatnog vlasništva bespilotnih letjelica. No, sa sve većom potražnjom, Munoz kaže da želi svoj biznis graditi i razvijati duž američko-meksičke granice umjesto da proizvodnju prenese u Aziju, gdje je jeftinije.

“Bolje je novac držati ovdje, na ovom kontinentu., nego slati ga u Kinu i tamo proizvoditi.”

Dronovi se mogu koristiti u sustavu zaštite protiv prirodnih i drugih nesreća, u održavanju sigurnosti, u izviđanju, promatranju, istraživanjima, mogu imati razne druge aplikacije, ili mogu poslužiti hobistima za zabavu; kompanija 3D Robotrics pomogla je u stvaranju tržišta za tu novu tehnologiju.
XS
SM
MD
LG