Linkovi

Komitet za pravosuđe Predstavničkog doma glasa o proceduri impičmenta


Predsjedavajući Komiteta za pravosuđe Predstavničkog doma, Jerrold Nadler, demokrata iz Naew Yorka na Capitol Hillu u Washingtonu, 10. septembra 2019.
Predsjedavajući Komiteta za pravosuđe Predstavničkog doma, Jerrold Nadler, demokrata iz Naew Yorka na Capitol Hillu u Washingtonu, 10. septembra 2019.

Komitet za pravosuđe Predstavničkog doma SAD planira da glasa u četvrtak o rezoluciji kojom se određuju precizni parametri za pokretanje impičmenta predsjednika Donalda Trumpa.

Proceduralno glasanje omogućiće predsjedavajućem komiteta da zakaže sastanke kako bi istraživao informacije uz pomoć kojih bi odredio da li da preporuči impičment. To bi takođe omogućilo svjedocima da na takvim sastancima svjedoče duže nego što to propisuju pravila za uobičajena saslušanja pred Komitetom.

Tom rezolucijom Trump bi takođe imao zakonsku obavezu da odgovori pisanim putem na sve predstavljene informacije.

"Usvajanje ovih dodatnih procedura sljedeći je korak u tom procesu i pomoći će da se obezbjedi da naša saslušanja za impičment budu informativna za Kongres, i za javnost, dok se predsjedniku obezbjeđuje da odgovori na dokaze iznijete protiv njega", rekao je predsjedavajući Jerrold Nadler.

Odredbe o impičmentu izglasavaju se samo u punom sastavu Predstavničkog doma i sumnja se u to da bi republikanski Senat glasao o uklanjanju predsjednika iz Bijele kuće.

Različiti pravosudni komiteti proučavaju veći broj različitih stvari u vezi sa predsjednikom, uključujući i njegov neuspjeh da opravda svoj povrat poreza, davanje novca kako bi zaustavio da neprijatne priče postanu javne i zbog korišćenja novca poreskih obveznika za predsjedničke hotele i imovinu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG