Linkovi

Bivši direktor FBI odbacio republikanski izvještaj o Rusiji kao "politički dokument"


Bivši direktor FBI James Comey dolazi na promociju svoje knjige "A Higher Loyalty" u New Yorku, 18. aprila 2018.
Bivši direktor FBI James Comey dolazi na promociju svoje knjige "A Higher Loyalty" u New Yorku, 18. aprila 2018.

Bivši direktor FBI-ja James Comey odbacio je kao "politički dokument" izvještaj odbora Predstavničkog doma, koji predvode republikanci, a u kojem se Trumpov izborni štab oslobađa sumnje da je bio u dosluhu sa Rusima.

"Ja nisam na taj način doživio činjenice koje su mi bile na raspolaganju prije nego što sam napustio FBI i mislim da najvažniji posao danas obavlja specijalni tužilac sprovodeći svoju istragu", izjavio je Comey gostujući u programu TV mreže NBC "Meet the Press".

Comey je istragu koju je vodio Odbor za obavještajne poslove Predstavničkog doma nazvao "promašajem" koji je nanio štetu odnosima sa obavještajnom zajednicom i Sudom za nadzor stranih obavještajnih službi, koji razmatra zahtjeve za izdavanjem naloga za prismotru osumnjičenih stranih špijuna unutar Sjedinjenih Država.

Dok se u izvještaju odbora priznaje da se Rusija miješala u predsjedničke izbore 2016. godine, navodi se da istražitelji nisu pronašli nikakve dokaze da je Trumpov izborni štab radio u saradnji sa Rusima.

Demokrate u odboru ističu da njihove republikanske kolege nisu razgovarale sa dovoljno očevidaca niti pronašle dovoljno dokaza kojim bi potkrijepili nalaze iz izvještaja. Najviše rangirani demokrata u odboru, Adam Schiff, je zaključke izvještaja nazvao "površnim".

Predsjednik Tramp stalno poriče da je njegov izborni štab radio u dosluhu sa Rusima. Samog sebe naziva žrtvom "lova na vještice" dok istragu specijalnog tužioca Roberta Muellera naziva "obmanom."

Comey je izjavio za Meet the Press ono što je napisao i u svom upravo objavljenom bestseleru o svojoj karijeri - da ima ozbiljne sumnje u Trumpov kredibilitet čak i ako bi dao iskaz Muelleru pod zakletvom.

"Ponekad ljudi koji imaju ozbiljan problem sa kredibilitetom mogu da kažu istinu kada shvataju da posljedice iznošenja neistine u svjedočenju ili pred velikom porotom mogu da budu veoma ozbiljne. Ali morali biste da uđete u taj razgovor sa vrlo jakom sviješću da bi bio u stanju da vas slaže."

Comey kaže da kao i svi dobri tužioci, Mueller namjerava da završi svoju istragu što brže može.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG