Linkovi

Komemorativnim svečanostima SAD obilježile desetu godišnjicu terorističkih napada na New York i Washington


S desna na lijevo: Predsjednik Barack Obama, Prva dama Michelle Obama, bivši predsjednik George W. Bush, bivša prva dama Laura Bush za minute šutnje na komemoraciji u New Yorku (AP Photo/Mary Altaffer)
S desna na lijevo: Predsjednik Barack Obama, Prva dama Michelle Obama, bivši predsjednik George W. Bush, bivša prva dama Laura Bush za minute šutnje na komemoraciji u New Yorku (AP Photo/Mary Altaffer)

Komemoracije su održane na svim napadnutim mjestima – u New Yorku, Pentagonu, kraj Washingtona, te u Shanksvilleu, u Pennsylvaniji

Komemorativnim svečanostima Sjedinjene Države su obilježile desetu godišnjicu terorističkih napada u kojima je bilo ubijeno gotovo 3 tisuće ljudi, a zemlja pokrenula desetljeće ratovanja. Komemoracije su održane na svim napadnutim mjestima – u New Yorku, Pentagonu, kraj Washingtona, te u Shanksvilleu, u Pennsylvaniji.

U New Yorku, minuta šutnje održana je u vrijeme udara prvog zrakoplova, u 8 sati i 46 minuta, te ponovno u 9 sati i 3 minute, kad se – prije točno 10 godina - drugi zrakoplov zabio u južni toranj Svjetskog trgovinskog centra. Kod Pentagona, tihi je spomen održan u 9 sati i 37 minuta, u sjećanje na 184 žrtve udara zrakoplova na letu broj 77 u sjedište američkih oružanih snaga.

U nedjelju ujutro, predsjednik Barack Obama i njegov predšasnik George W. Bush obišli su nedavno završene spomenike na mjestu gdje se nalazio Svjetski trgovinski centar, u New Yorku. Gospodin Obama je kasnije otišao u Shanksville, u Pennsylvaniji, gdje je, s Prvom damom, položio vijenac u spomen na 40 života izgubljenih kad se zrakoplov na letu broj 93 srušio u polje, pokraj tog mjesta, nakon što su se putnici i posada borili s teroristima. Poslijepodne, Barack i Michelle Obama prisustvovali su polaganju vijenca na spomeniku kraj Pentagona.

Komemoracije diljem svijeta

Diljem svijeta, čelnici vlada i država i građani obilježili su napade u kojima su živote izgubili državljani oko 90 zemalja u Svjetskom trgovinskom centru, u New Yorku, u Pentagonu, i u četiri oteta zrakoplova s kojima su bili izvedeni napadi. U Italiji, papa Benedikt se molio za žrtve i njihove obitelji, te pozvao sve ljude da ‘odbace nasilje’ kao način razrješavanja razlika, te, umjesto toga, djeluju prema načelima solidarnosti, pravde i mira.

Američke postrojbe u Afganistanu također su odale počast žrtvama napada od 11. rujna 2001. A talibani – koji su optužili Sjedinjene Države da su napade iskoristile kao izgovor za invaziju Afganistana i Iraka – danas su preuzeli odgovornost na napad kamionom-bombom u istočnom dijelu Afganistana u kojemu je ranjeno gotovo 80 američkih vojnika, a dvije su osobe ubijene.

A, kao moćni podsjetnik da je terorizam još uvijek prijetnja, Švedska je uhitila četiri osobe pod sumnjom planiranja terorističkog napada u Gothenburgu, drugom po veličini gradu u toj zemlji. Jedan umjetnički centar u gradu bio je evakuiran i zatvoren nekoliko sati u potrazi za eksplozivom, prije nego što su uhićeni osumnjičenici.

Pojačane mjere sigurnosti u New Yorku i Washingtonu

Vlasti su pojačale mjere sigurnosti u New Yorku i Washingtonu, dok američki dužnosnici istražuju moguću terorističku prijetnju, vezanu uz godišnjicu terorističkih napada iz 2001. U New Yorku, kontrolne su točke postavljene na mostove, u tunele, te na postaje podzemne željeznice, a diljem grada su raspoređene ekipe s policijskim psima-tragačima za eksplozivom. Kamere drže pod nadzorom ključna područja grada.

U Washingtonu, policajci ne dozvoljavaju turistima da se okupljaju uz Bijelu kuću, a naoružani čuvari bili su postavljeni kod Centra Kennedy, gdje su predsjednik Obama i prva dama Michelle Obama u nedjelju navečer prisustvovali komemorativnom koncertu, nazvanom 'Koncert za nadu.'

Jake mjere sigurnosti posljedica su obavještajnog izvješća u kojemu se govori o 'vjerodostojnoj, ali nepotvrđenoj' prijetnji napadom al-Qaide u vrijeme obilježavanja godišnjice napada iz 2001.

XS
SM
MD
LG