Linkovi

Komemoracijama obilježena 9. obljetnica terorističkih napada na SAD


"Napadači na SAD napali su ne samo zgrade nego i samu ideju Amerike," kazao predsjednik Obama

Američki predsjednik Barack Obama, njegova supruga Michelle i dopredsjednik Joe Biden predsjedali su komemoracijama na devetu obljetnicu terorističkih napada od 11. rujna 2001.

Dopredsjednik Biden se pridružio nizu uglednika, okupljenih u New Yorku, na komemorativnoj svečanosti na Nultoj točki, mjestu gdje su srušeni tornjevi blizanci Svjetskog trgovinskog centra. Četiri puta minutom šutnje je popraćeno sjećanje na udar svakog od dva zrakoplova, te na urušenje svakog od dva nebodera.

Imena 2752 osobe koje su poginule u tim napadima glasno su pročitali članovi njihovih obitelji, dok su mnogi od okupljenih držali postere s fotografijama i imenima žrtava.

Kraj Washingtona, predsjednik Obama se obratio skupu na komemorativnoj svečanosti kraj Pentagona, sjedišta američkih oružanih snaga. Gospodin Obama je kazao da su napadači na Sjedinjene Države napali ne samo zgrade nego i sami ideju Amerike. No, on je naglasio da Sjedinjene Države nisu u ratu s islamom, te nazvao teroriste od 11. rujna 'žaljenja vrijednom skupinom ljudi koji su izopačili religiju'.

Kasnije se prva dama Michelle Obama pridružila bivšoj prvoj dami Lauri Bush kraj Shanksvillea, u Pennsylvaniji, gdje se četvrti oteti zrakoplov srušio u polje nakon što su putnici nadvadali otmičare. To je polje postalo nacionalni spomenik, a gospođa Obama je okupljenima kazala da ona vjeruje da će to postati mjesto inspiracije, promišljanja i sjećanja za generacije koje će doći.

U Afganistanu, talibani su godišnjicu terorističkih napada na New York i Washington iskoristili za priopćenje u kojemu se kaže da bi se Sjedinjene Države trebale povući iz Afganistana jer su izgubile sva ku šansu za uspostavu mira u toj zemlji.

U priopćenju talibana kritizira se – kako ju oni nazivaju – 'kriva politika' Amerike, te upozorava da američki ratni napori stavljaju Amerikance u opasnost i u vlastitoj zemlji i diljem svijeta.

Poruka – potpisana sa 'Islamski emirat Afganistana' – također kaže da je nezakonita američka okupacija Afganistana doživjela poraz, te da je jedina opcija koja je preostala američkim dužnosnicima – da povuku sve američke postorjbe iz zemlje.

Pastor iz Floride, koji je - sa svojom malobrojnom kongregacijom – prijetio javnim spaljivanjem primjeraka Kurana, povodom današnje obljetnice terirrističkih napada, kaže da njegova crkva 'nikad' neće izvesti takav čin.

Terry Jones je otputovao u New York i pojavio se danas u jutarnjoj televizijskoj emisiji mreže NBC, gdje je izjavio da je njegova crkva uspjela u nakani da dovede u žarište pozornosti – kako je to nazvao – 'opasni i vrlo radikalni' dio islama.

Kad je Jonesova crkva najavila plan o spaljivanju Kurana, osude su stigle iz čitavog svijeta, kao i od američkih političkih i vjerskih čelnika.

XS
SM
MD
LG