Linkovi

Mjesec dana od avionske nesreće, četvero djece pronađeno živo u džungli u Kolumbiji


Kolumbijska djeca pronađena živa u džungli nakon pada aviona Cessna 206 u Caqueti
Kolumbijska djeca pronađena živa u džungli nakon pada aviona Cessna 206 u Caqueti

Četvero djece iz starosjedilačke zajednice u Kolumbiji pronađeno je živo na jugu zemlje poslije više od pet sedmica nakon što se avion kojim su putovali srušio u gustu džunglu, rekao je kolumbijski predsjednik, Gustavo Petro.

Djecu je spasila vojska u blizini granice između kolumbijskih provincija Caqueta i Guaviare, blizu mjesta gdje se mali avion srušio.

Mali avion Cessna 206 prevozio je sedam ljudi na ruti između Araracuare, u pokrajini Amazonas, i San Jose del Guaviarea, grada u pokrajini Guaviare, ali je u ranim jutarnjim satima 1. maja prijavio alarm zbog kvara motora.

Tri odrasle osobe, uključujući pilota, poginule su od posljedica pada, a njihova su tijela pronađena u avionu.

Četvero djece u dobi od 13, 9 i 4 godine, kao i 11-mjesečna beba, preživjeli su pad.

Prve informacije od vlasti za civilno zrakoplovstvo, koje su koordinirale spasilačke napore, sugeriraju da su djeca pobjegla iz aviona i krenula u prašumu potražiti pomoć.

Spasilačke ekipe su uz potporu pasa tragača prethodno pronašli odbačeno voće, koje su djeca navodno jela te improvizirana skloništa napravljena od vegetacije iz džungle.

U operacijama spašavanja sudjelovali su avioni i helikopteri kolumbijske vojske i zrakoplovstva.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG