Linkovi

Kolinda Grabar-Kitarović: Odlazak Richarda Holbrookea "tragična vijest i veliki gubitak za američku diplomaciju"


Richard Holbrooke: 1941. - 2010.
Richard Holbrooke: 1941. - 2010.

"Svaki put kada bih ga susrela ovdje u washingtonskim krugovima bio je vrlo susretljiv i otvoren za razgovore," rekla je o Richardu Holbrookeu hrvatska veleposlanica u SAD-u

Nakon vijesti o smrti Richarda Holbrookea, Hrvatska veleposlanica u Sjedinjenim Državama Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je sućut u ime hrvatske vlade:

"To su tragične vijesti i veliki gubitak za američku diplomaciju. Ja sam sinoć bila u State Departmentu gdje su se diplomatski predstavnici okupili kod državne tajnice Hillary Clinton. Nazočio je i predsjednik Obama, kao i obitelj Richarda Holbrookea. Predsjednik Obama je vrlo lijepo govorio o Richardu Holbrookeu kao čovjeku koji je dao izniman doprinos ne samo američkoj diplomaciji, nego i rješavanju mnogih kriznih žarišta u svijetu. Sjećamo se i njegove uloge u Bosni i Hercegovini, čega se prisjetio i predsjednik Obama. Obitelj gospodina Holbrookea je, dok je on bio u bolnici, sve vrijeme primala poruke iz svih dijelova svijeta, posvuda gdje je Richard Holbrooke radio. Kažu da im to mnogo znači i pomaže u ovim najtežim trenutcima da znaju koliko je bio cijenjen, koliko ga se ljudi sjećaju i koliko podupiru njegovu obitelj.“

Richard Holbrooke je umro samo nekoliko sati prije 15. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Kolinda Grabar-Kitarović:

"Svaki put kada bih ga susrela ovdje u washingtonskim krugovima bio je vrlo susretljiv i otvoren za razgovore. On se uvijek rado prisjećao tog vremena. Znamo da Dayton, nažalost, nije savršen, ali u tom je trenutku zaustavio rat i to je ono što je bilo bitno. Sada dosta posla predstoji u nadgradnji tog mirovnog sporazuma, učvršćenja Bosne i Hercegovine i ustavnih promjena. Inače, na pitanje kada je preuzimao dužnost posebnog izaslanika za Afganistan i Pakistan, je li veći izazov, odnosno je li teži posao bila Bosna i Hercegovina ili posao oko Afganistana i Pakistana, odgovorio je da je ovaj novi posao daleko teži, naporniji i složeniji te da će se rješenje postići puno teže. On je koristio tu svoju poznatu energiju i moć uvjeravanja tako da se nadam da ćemo uskoro i u tom dijelu svijeta vidjeti napredak. Hrvatska je izravno zainteresirana jer imamo i naše vojnike u Afganistanu,“ rekla je hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar-Kitarović.

XS
SM
MD
LG