Linkovi

Koliko su sigurni plodovi mora iz Meksičkog zaljeva?


Koliko su sigurni plodovi mora iz Meksičkog zaljeva?
Koliko su sigurni plodovi mora iz Meksičkog zaljeva?

Iako je bušotina zatvorena, a savezna je vlada dala dozvolu nekim ribolovcima da se vrate u to područje i dalje postoje sumnje o sigurnosti morske hrane

Posljedice izlijevanje nafte iz oštećene platforme British Petroleuma osjetilo se u pogođenom području, ali i u dijelovima zemlje koji se bave preradom i prodajom morskih proizvoda i ribe, te u restoranima koji služe morske plodove iz Meksičkog zaljeva. Iako je bušotina zatvorena, a savezna je vlada dala dozvolu nekim ribolovcima da se vrate u to područje, sumnje o tome koliko je ta riba sigurna za konzumiranje i dalje postoje.

Todd Casey vlasnik je kompanije MeTompkin Bay Oyster i kaže da je problematično to što kamenica više nema. Njihova firma radi na istočnoatlanskoj obali u saveznoj državi Maryland. Izljevanje nafte u Meksičkom zaljevu, tisućama kilometara dalje od Marylanda, prekinulo je njegovu opskrbu kamenicama i prislilo Todda Caseya da ovo ljeto zatvori svoju kompaniju. On nije sam. Većina kamenica koje se konzumiraju u Sjedinjenim Državama dolazi iz Meksičkog zaljeva.

Neka mjesta za ribolov još su uvijek zatvorena, a odluka o njihovu otvaranju u nadležnosti je pojedinih saveznih država, kao i federalne vlade. U nedavnom saslušanju u američkom Kongresu, kongresnik Ed Markey pitao je predstavnika američke agencije za sigurnost hrane i lijekova

Donalda Kraemera i znanstvenika Billa Lehra iz nacionalne organizacije za oceane i atmosferu, jesu li morski proizvodi iz Meksičkog zaljeva sigurni za jelo. Obojica su na to pitanje odgovorila potvrdno. Za uzgajivača kamenica iz Loisuane, Marka Voisina to je dobrodošla vijest. Njegova kompanija ima godišnji urod od 45 do 75 milijuna kamenica.

"Proizvode koji dolaze iz otvorenih voda, gdje se odvija komercijalni ribolov, ja bih dao svojoj djeci i ženi da jedu."

No, kako bi se ova industrija oporavila, bit će potrebno uvjeriti širu javnost da su morski proizvodi ponovno sigurni za jelo. Na ribljoj tržnici nedaleko zgrade Capitola, u Washingtonu, neki kupci nisu baš sigurni. Ryan Evans i njegova obitelj u ovom dijelu grada već više od 70 godina imaju riblji restoran.

On kaže da u ovom trenutku, ne kupuje ribu iz Meksičkog zaljeva, jer želi da prođe još neko vrijeme, kako bi bio siguran da je sve u redu. Na Capitol Hillu, sumnje oko sigurnosti ribljih proizvoda iz Meksičkog zaljeva još su uvijek prisutne, kao i zabrinutost o dugoročnim posljedicama masivnog izlijevanja nafte, i kemijskih preparata koji su korišteni u čišćenju, po okoliš i javno zdravlje.

XS
SM
MD
LG