Linkovi

Koliko često terapija zračenjem može izazvati kasniji rak?


Koliko često terapija zračenjem može izazvati kasniji rak?
Koliko često terapija zračenjem može izazvati kasniji rak?

Podaci iz 30 godina praćenja oboljelih od raka ukazuju da 8 posto sekundarnih rakova potječe od radijacijske terapije, jedan u svakih 12 slučajeva

Ispuštanje zračenja iz oštećene japanske nuklearke Fukushima Daiichi probudilo je bojazan oko povećanog rizika od raka. Radijacija može prouzročiti rak, međutim ona se također koristi u tretmanu mnogih tipova te bolesti. Jedna nova studija se pozabavila pitanjem da li radijacijski tretmani povećavaju rizik pojave novih tumora.

U novoj studiji znanstvenici su proučili medicinske dosijee oko 650 tisuća pacijenata s tumorom u 30-godišnjem razdoblju od 1978. do 2008. Pokušali su utvrditi koliko je pacijenata dobilo drugi tumor nakon početnog liječenja, koji je mogao biti prouzročen radijacijskom terapijom.

Vodeća znanstvenica u toj studiji, Amy Berrington iz američkog Nacionalnog instituta za tumore, tvrdi da se radijacijska terapija može okriviti za oko osam posto od tih drugih tumora, oko jedan u svakih 12 slučajeva: "Rezultati ukazuju da su uzroci većine sekundarnih karcinoma drugi faktori, kao sto su način života ili možda genetika."

To su takodjer mogući uzročnici i prvotnog tumora. Vjerojatnost od jedan u dvanaest te ozbiljne nuspojave može navesti doktore i pacijente da dovedu u sumnju vrijednost radijacijske terapije čiji bi učinak, na kraju krajeva, trebao biti pozitivan. Medjutim Amy Berrington smatra da je, s obzirom da je manje od 10 posto pacijenta dobilo ponovno tumor, opasnost za pacijenta relativno mala.

"Oko 15 godina nakon tretmana, na svakih tisuću pacijenta pronadjeno je pet slučajeva koji se mogu pripisati radijaciji. Taj takozvani „apsolutni“ rizik je brojka koja može biti korisna liječnicima da postave tu opasnost u pravilne razmjere u odnosu na koristi od te terapije," kaže Berrington.

Pacijenti s odredjenim vrstama raka, poput rata grlića maternice i raka testisa, imaju puno veću vjerojatnost da ce dobiti drugi tumor uslijed zračenja. Tumori oka ili usta imaju nižu vjerojatnost. Berrington navodi da je to možda povezano s time koliko se široko zračenje koristi tijekom terapije. Takodjer, tvrdi Berrington i dob može imati utjecaj; mladji su pacijenti možda izloženim većem riziku jer su njihove stanice osjetljive na radijaciju.

Studija o sekundarnim karcinomima prouzročenim radijacijskom terapijom objavljena je na web sajtu časopisa The Lancelet Oncology.

XS
SM
MD
LG