Linkovi

Koja zemlja će prva priznati talibane?


Arhiva - Članovi mirovne delegacije talibana tokom zvaničnih pregovora u Dohi, Katar, 21. novembra 2020.
Arhiva - Članovi mirovne delegacije talibana tokom zvaničnih pregovora u Dohi, Katar, 21. novembra 2020.

Manje od nedjelju dana otkako su talibani upali u Kabul, vlade počinju da razmatraju mučno pitanje kada i da li treba da priznaju islamističku grupu kao legitimnu vladajuću snagu Afganistana.

Talibani, grupa koju od 1999. godine Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija imenuje kao terorističku, bili su odbačeni i nepoželjni u međunarodnoj zajednici više od dvije decenije.

Kada su se talibani podigli iz pepela nakon gotovo 10 godina dugog neuspjelog rata Sovjetskog Saveza u Afganistanu i došli na vlast sredinom devedesetih, samo su tri zemlje formalno priznale njihovu kontrolu nad tom zemljom - Pakistan, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Kako prijestonice sada raspravljaju o rizicima i koristima koje bi donijelo priznavanje grupe, malo je vjerovatno da će žuriti sa donošenjem odluka i moglo bi se dogoditi da prethodno sačekaju poteze drugih vlada.

Kalkulacija

Američki State Department ove nedjelje je primetio da "nije došlo do formalnog prenosa vlasti" u Afganistanu izbjegavajući da saopšti koga priznaje kao vladajuću snagu.

Zemlje poput Rusije i Kine motre na regionalni bezbjednosni vakuum koji je ostavljen povlačenjem SAD i veća je vjerovatnoća da će priznati talibane kao način za proširenje sopstvenog uticaja.

"Na kraju, dok se zapadne članice Savjeta bezbjednosti fokusiraju na pitanja poput ženskih prava, Rusija je najviše zainteresovana za regionalnu bezbjednost i trgovinu drogom", rekao je direktor Međunarodne krizne grupe Ujedinjenih nacija Ričard Gauan. "Kina i Rusija imaju dobre razloge da budu pragmatične u obračunu sa talibanima, s obzirom na njihove neposredne regionalne probleme".

"Nema smisla paničariti", rekao je ruski ambasador u UN Vasili Nebenzija na hitnom sastanku Savjeta bezbjednosti 16. avgusta, dan nakon što su talibani zauzeli Kabul. On je rekao da će ambasada Rusije u tom gradu nastaviti da radi normalno.

"Što se tiče naših daljih zvaničnih koraka u vezi sa talibanima, mi ćemo ih odrediti polazeći od konkretnih događaja i konkretnih akcija talibana", rekao je ruski izaslanik.

Kina poziva na ohrabrenje

Kina je nedavno ugostila devet lidera talibana u gradu Tianjinu na sjeveru zemlje, te je u četvrtak pozvala međunarodnu zajednicu da "ohrabri i usmjeri" talibane u pozitivnom smjeru, umjesto da vrši veći pritisak.

Pakistan, koji je dugo bio bezbjedno utočište za grupu, rekao je da ulaže "aktivne napore" u promovisanje inkluzivnog političkog rješenja u Afganistanu.

Zapadne zemlje bi takođe mogle da zauzmu zajednički stav po pitanju priznavanja. Sljedeće nedjelje će se sastati zvaničnici Grupe sedam vodećih industrijskih nacija kako bi razgovarali o razvoju događaja. Lideri bi mogli da se slože sa spiskom mjerila koja bi talibani morali da ispune prije nego što razmotre njihovo diplomatsko prihvatanje.

XS
SM
MD
LG