Linkovi

Oteti učenici iz Kobanija: Tjerali su nas da se molimo i prijetili da će nas ubiti


Tokom ofanzive u sjevernoj Siriji, militanti Islamske države su u junu kidnapirali više od 150 većinom kurdskih učenika iz grada Kobani. Nekoliko mjeseci kasnije, militanti su pustili većinu njih, ali su zadržali 20 učenika. Naš novinar Scott Bobb je razgovarao sa jednim od oslobođenih učenika i poslao sljedeći prilog iz grada Sanliurfa u jugoistočnoj Turskoj.

16-godišnji Azad je stigao u svoj novi dom u Tursku, gdje je njegova obitelj pobjegla nakon što su ga militanti islamske države oteli u junu. Iz straha od osvete, oni ne žele da im prikazujemo lica ili koristimo njihova puna imena. Azad kaže da su militanti uhvatili njega i još 150 učenika kada su se vraćali sa ispita u srednjoj školi u Aleppu.

Bilo nas je strah. Imali su dugačke brade. Rekli su nam: Ubićemo vas, nevjernike. Naredili su nam da se molimo i operemo. Neki od nas nisu ni znali kako se to radi. Oni su ih udarili i rekli: Šta, ne znate kako se to radi?, priča Azad.

Militanti Islamske države su smaknuli na hiljade ljudi, optuživši ih da su nevjernici. Azad kaže da su tinejdžeri tri mjeseca bili izloženi udarcima i prijetnjama o smaknuću.

Udarali su nas i davali nam vjerske lekcije. Uzimali su neke lijekove i njihove oči bi nakon toga postale crvene. Na sebe su kačili bombe i rekli da će ići u raj. Mi smo plakali i govorili da se želimo vratiti roditeljima. Oni bi nas tukli i pitali zašto želimo ići roditeljima. Rekli su nam da kada postanemo muslimani, moramo se vratiti u Kobani i ubiti svoje roditelje, jer su oni nevjernici, priča Azad.

Njegova majka Berivan kaže da su ona i druge majke pozivale na puštanje svoje djece.

Bilo je jako teško, tri mjeseca suza i plača. Pokušali smo se sastati sa borcima islamske države, otišle smo bez muškaraca, ali su nam rekli da odemo. Rekli su nam da ako ne odemo, da će nam ubiti djecu. Plakale smo i plakale, priča Azadova majka.

Militanti su pustili većinu učenika prije par sedmica nakon pokušaja da ih zamijene za zatvorenike ISIS-a. Ali su zadržali 20 njih. Azad kaže da još uvijek ima noćne more.

Čak i nakon što smo se preselili u Tursku, još uvijek me strah. Zauvijek ću pamtiti jednog od njih. Došao je u 2 sata ujutro, imao je dugačku bradu, i rekao: Ubiću vas sve. Onda je otišao.

Azad je položio testove u Aleppu. On želi postati inženjer u naftnoj industriji i kaže da se nada da će jednog dana nastaviti svoje obrazovanje u Kobaniju.

XS
SM
MD
LG