Linkovi

Koalicija Pod lupom: Kod političara ne postoji zajednička vizija o BiH


Na konferenciji „Slobodni i pošteni izbori za sve građane: Uslov koji nema alternativu“ u organizaciji Koalicije „Pod lupom“ predstavljene su nepravilnosti sa prošlogodišnjih Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini (BiH).

Uz predstavnike izborne administracije, međunarodne zajednice i civilnog društva, razgovaralo se o izbornim rokovima, biračkim odborima kao i tehničkim unapređenjima kada je u pitanju izborni proces.

Koalicija je ocijenila da su Lokalni izbori protekli uglavnom u demokratskoj atmosferi, osim u općini Stolac gdje je zabilježeno grubo kršenje Izbornog zakona BiH, kada su na silu prekinuti izbori u ovom gradu.

Momčilo Novaković, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući parlamentarne Komisije za saobraćaj i komunikacije, rekao je da postoji interes parlamentaraca za izmjenu izbornog zakona kako bi se njime umanjila mogućnost bilo kakvih manipulacija.

„Mogu reći da će se interesna radna grupa koja radi, ozbiljno baviti ovim primjedbama, kao i drugim problemima. Vjerujem da postoji parlamentarna većina koja će usvojiti izborni zakon koji će biti kvalitetniji, odnosno čija će rješenja onemogućiti bilo kakvu zloupotrebu“, rekao je.

Direktor projakta Koalicije „Pod lupom“, Dario Jovanović, kada je riječ o izbornim rokovima, kaže da je BiH jedina zemlja u svijetu u kojoj izborni proces traje 180 dana, dok je u Hrvatskoj taj period četiri puta kraći.

„Mislimo da je to važno i zbog političkih konotacija koje taj proces ima. Nalazimo se na neki način u permanentnoj izbornoj kampanji u BiH, što onemogućava neke druge kvalitetnije procese koji imaju konkretan uticaj na život građana“, kaže Jovanović.

Dario Jovanović
Dario Jovanović

Kada je riječ o biračkim odborima, u Koaliciji su stava da se oni moraju depolitizirati, kao i da predsjednik biračkog odbora treba biti nestranačka ličnost.

Jovanović dodaje da političari stalno ističu problem oko biračkih odbora, ali da niko od njih nije spreman da išta učini po tom pitanju.

„To nam nažalost govori da političkim subjektima savršeno odgovara ovakva situacija“, napominje Jovanović.

Predsjednik strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ Vehid Šehić kaže da se izmjeni izbornog zakona ne pristupa jer bi to podrazumijevalo izmjenu Ustava BiH, a samim time i entiteta, što mnogim političkim predstavnicima u BiH ne odgovara.

„Ne postoji ta vrsta političke odgovornosti, o nečemu što je odluka Ustavnog suda BiH ili odluka Evropskog suda za ljudska prava, da se konačno pristupi izmjenama Ustava koji će u prvom redu ukloniti sve diskriminatorske odredbe koje su u ovakvoj situaciji pretočene u izborni zakon“, smatra Šehić.

Vehid Šehić
Vehid Šehić

Govoreći o Mostaru u kojem lokalni izbori nisu održani od 2008. godine, Šehić je ponovio stav Koalicije rekavši kako se građanima ovog grada mora omogućiti legitiman izborni proces kako bi birali gradonačelnika i predstavnike u Gradskom vijeću.

„Različiti su politički utjecaji zbog nepostojanja principa kakvu mi to BiH želimo, jer svako određeni princip primjenjuje tamo gdje mu odgovara. Tako da je licemjerno zalagati se za jednakopravnost građana, a onda im pokušavati onemogućiti to. Ne postoji politička volja zato što kod aktera političkog života ne postoji zajednička vizija o tome kakvu BiH žele“, zaključuje Šehić.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG