Linkovi

Koalicija Pod lupom: 364 slučaja zakonom zabranjene kampanje


Dario Jovanović, Koalicija Pod lupom
Dario Jovanović, Koalicija Pod lupom

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom” u proteklih šest sedmica zabilježila je 364 slučaja preuranjene, zakonom zabranjene kampanje koju su provodila 32 politička subjekta.

Ova koalicija, koja posmatra predizborni period u Bosni i Hercegovini, prezentirala je danas Prvi preliminarni izvještaj o dugoročnom posmatranju općih izbora koji obuhvata period od 23. jula do 2. septembra kada su bila angažirana 63 posmatrača u svim općinama, gradovima i Brčko Distriktu BiH.

Uprkos konstantnom upozoravanju na ovaj problem, broj slučajeva zakonom zabranjene, preuranje izborne kampanje je više od dva puta veći nego za isti period za lokalne izbore 2016. godine, ističu iz Koalicije „Pod lupom”.

Direktor projekta Koalicija „Pod lupom” Dario Jovanović žalosnim je nazvao činjenicu da oni koji ulaze u izbornu utrku kako bi postali legitimni predstavnici građana krše zakon, a nadležne institucije ne čine ništa da to spriječe ili to primjereno sankcioniraju.

Ocijenio je da izostanak adekvatnih sankcija i mehanizama potiče ovakvu praksu, a same parlamentarne političke stranke namjerno izbjegavaju rješavanje ovog pitanja, što ukazuje na to da izostanak sankcija ohrabruje subjekte da nastave s ovakvom praksom.

U 10 općina izražena je sumnja u ažurnost biračkog spiska, u 14 postoji sumnja na nezakonitu trgovinu mjestima u biračkim odborima, a zabilježen je i jedan slučaj moguće zloupotrebe ličnih podataka u svrhu glasanja poštom.

Iz Koalicije kažu da zabrinjava i činjenica da su se još u maju pojavile lažne nagradne igre na društvenim mrežama, a za učešće je bilo potrebno dostaviti fotografije obje strane lične karte za što postoji vjerovatnoća da se radi o potencijalnoj zloupotrebi ličnih podataka te su pozvali nadležne institucije da ove slučajeve istraže i sankcioniraju.

Evidentiran je 31 slučaj zloupotrebe javnih resursa odnosno novca građana BiH i najčešće se ovi slučajevi ogledaju u intenziviranju javnih radova, zloupotrebama javnog budžeta, kompanija i javne funkcije. Uočeni su i pritisci na birače i kupovina glasova u devet slučajeva, a u prethodne dvije sedmice prijavljeni su i pritisci na posmatrače Koalicije „Pod lupom”, navodi se.

Tokom praćenja medijskog izvještavanja, u devet općina su zabilježeni slučajevi pritisaka na medije, a evidentirana su i 34 slučaja u kojima su mediji prenosili izjave koje sadrže elemente govora mržnje, neprimjerenog govora, zapaljivu ili ratnohuškačku retoriku.

Na izborni dan Koalicija će angažirati 4.000 nestranačkih posmatrača u svim općinama, gradovima i Brčko Disktriktu BiH koji će štititi glas svakog birača.

Podsjetili su da je ove godine Centralna izborna komisija BiH uvela nekoliko novina u cilju poboljšanja izbornog procesa, ali smatraju da jedna od tih novina predstavlja i korak unazad.

„Građani će ove godine prvi put nakon 18 godina glasati na de facto zatvorenim listama s obzirom na to da je unutarstranački prag za kandidate na listama političkih subjekata povećan sa pet posto na 20 posto”, navodi se u saopćenju Koalicije “Pod lupom”.

XS
SM
MD
LG