Linkovi

Koalicija "Pod lupom": Četiri slučaja mogućeg „bugarskog voza”


Arhiv - Dario Jovanović, Koalicija Pod lupom
Arhiv - Dario Jovanović, Koalicija Pod lupom

Četiri slučaja „bugarskog voza” i bacanje suzavca u Doboju bilježi između ostalog Koalicija Pod lupom do devet sati.

„Ne znamo ko je bacio suzavac”, kaže Dario Jovanović, direktor projekta Koalicija pod Lupom, dodavši da je na tom biračkom mjestu došlo do prekida u glasanju.

Predsjednik CIK-a BiH Branko Petrič kaže nisu dobili potvrdu ove informacije od policije i drugih nadležnih organa. Dobojska policija demantuje navode da je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Sveti Sava bačen suzavac.

„Policijski službenici su po zaprimljenoj prijavi izašli na lice mjesta, te utvrdili da nema tragova suzavca, niti tragova fizičkih sukoba između lica”, navodi se u saopštenju.

U Doboju također, nakon slučaja „bugarskog voza” zamijenjen je birački odbor, kažu iz Koalicije. U Tuzli također izuzetno dobro funkcioniše taj sistem, navodi Koalicija.

Termin „bugarski voz” znači zloupotrebu glasanja u korist stranke. Potrebno je doći do praznog glasačkog listića, koji se ispuni u interesu stranke ili kandidata. Takav listić se daje podobnom glasaču koji ga ubacuje u kutiju, a iznosi prazan listić namijenjen za drugog podobnog glasača.

Koalicija Pod lupom ukupno bilježi 99 kritičnih situacija do devet sati, od kojih se 49 odnosi na zabranu ulaska posmatrača na biračka mjestima i udaljavanje sa biračkih mjesta nastalih zbog nedostatka komunikacije između različitiha nivoa izborne administracije.

U Koaliciji kažu da se ​u Loparama pojavila grupa sa lažnim akreditivnim karticama političkih subjekata i prijetila posmatračima Koalicije Pod lupom da napuste biralište-

Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije pod lupom, pozvao je građane da izađu na izbore i glasaju, ali i istovremeno uputio molbu biračima da ne primaju novac kako bi glasali za neku stranku ili kandidata.

XS
SM
MD
LG