Linkovi

Koalicija šiitskog imama vodi na izborima u Iraku


Pristalice šiitskog imama Muktade al-Sadra slave na Trgu Tahriru Bagdadu (Foto: AP/Hadi Mizban)
Pristalice šiitskog imama Muktade al-Sadra slave na Trgu Tahriru Bagdadu (Foto: AP/Hadi Mizban)

Stotine pristalica šiitskog imama Moktade al-Sadra izašle su na ulice Bagdada u nedjelju uveče da proslave preliminarne rezultate iračkih parlamentarnih izbora.

Iračka izborna komisija saopštila je da al-Sadrova koalicija tenutno vodi, poslije prebrojanih nešto više od polovine glasova.

Sam al-Sadr nije se kandidovao na izborima, ali ima značajan uticaj na koaliciju koja je sa ogromnom razlikom pobijedila u glavnom gradu Bagdadu.

Savez kandidata koji imaju bliske veze sa moćnim šiitskim paravojnim grupama je odmah iza al-Sadrove koalicije.

Pobjeda al-Sadrove koalicije bila bi značajan udarac za kampanju za reizbor premijera Hajdera al-Abadija.

Ukoliko rezultati ostanu kao sada, al-Sadr - oštar kritičar SAD - mogao bi da ima glavnu riječ o tome ko će postati naredni lider Iraka.

Izborna komisija je saopštila da se konačni rezultati na izborima za 329 poslanika u parlamentu očekuju u naredna dva dana.

Zvaničnici su takođe objavili da je svega 44 odsto građana sa pravom glasa izašlo na birališta, što je najmanja izlaznost od 2003. kada je srušen režim Sadama Huseina.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG