Linkovi

Ko u Americi najviše odbija da se vakciniše?


Protest antivaksera u New Yorku.
Protest antivaksera u New Yorku.

Amerikanci koji u najvećem procentu kažu da ne žele da se vakcinišu protiv Covida su bijelci i republikanci, pokazuje istraživanje američke Kaiser fondacije. Oni koji žele da sačekaju i vide kakvi su efekti vakcine, u najvećem broju su pripadnici latino i afroameričke populacije.

Amerikanci koji u najvećem procentu kažu da ne žele da se vakcinišu protiv Kovida su belci i republikanci, pokazuje istraživanje američke Kaiser fondacije. Oni koji žele da sačekaju i vide kakvi su efekti vakcine, u najvećem broju su pripadnici latino i afroameričke populacije.

Predsjednik Joe Biden zacrtao je da do 4. jula najmanje 70 odsto Amerikanaca primi barem jednu dozu vakcine, ali to se neće desiti.

Trećina Amerikanaca do sada nije imunizovana protiv Covida-19, što se uglavnom poklapa sa pripadnošću određenoj rasi ili političkoj opciji.

Samo 14 odsto Amerikanaca kaže da se definitivno neće vakcinisati. Među njima je 69 odsto bijelaca, 7 odsto crnaca, 12 odsto pripadnika latino populacije. Oko 58 ispitanih se izjašnjavaju kao republikanci, 18 odsto kao demokrate.

"Od početka pandemije smo vidjeli političke podjele u stavu prema Covidu. Na primjer, uvjerenje da mediji pretjeruju kada je riječ o koronavirusu - što je često govorio bivši predsjednik Donald Trump - sa tim se više slažu republikanci nego demokrate. A ljudi koji misle da je pandemija vještački napuhana, neće da se vakcinišu", kaže Liz Hamel, direktorica odjeljenja za istraživanja javnog menjnja Kaiser fondacije.

Oko 10 odsto ispitanika je reklo da će "sačekati i vidjeti da li će se vakcinsati", a među njima je najviše Hispanaca (22 odsto) i Afroamerikanaca (18 odsto).

Ipak, kako vrijeme prolazi, broj onih koji čekaju da se vakcinišu opada.

Koji su razlozi za odbijanje vakcine?

Na prvom mjestu je sumnja u bezbjednost vakcine i nuspojave.

Sve vakcine protiv Covida su trenutno odobrene za hitnu upotrebu od strane Uprave za hranu i lijekove (FDA), a hitno odobrenje znači da ne moraju da ispunjavaju tako stroge bezbjednosne standarde kao u slučaju trajnog odobrenja.

Ipak, zvaničnici rade na jačanju poverenja stanovništva u vakcine, a neke države nude i podsticaje - od besplatnog piva do milion dolara na lutriji.

Oko 3 odsto ispitanika kaže da bi se vakcinisalo, ali nema vakcina. Takođe, oni koji rade za minimalac kažu da su zabrinuti jer ne znaju da li mogu da dobiju slobodan dan da se vakcinišu i da li će imati nuspojave.

U Kaiser fondaciji kažu da bi poslodavci takođe trebalo da motivišu zaposlene da se vakcinišu i da bi to podstaklo neodlučne.

XS
SM
MD
LG