Linkovi

Ko plaća najveću cijenu u Trumpovom ratu tarifama?


Novčanice od 100 dolara i 100 juana, ilustracija
Novčanice od 100 dolara i 100 juana, ilustracija

Tarife koje su Sjedinjene Države uvele na proizvode uvezene iz Kine, Evrope i drugih dijelova svijeta mogle da bi nanesu štetu američkim potrošačima i malim preduzećima, a ne da im pomognu.

Analitičari ocjenjuju da u današnjoj globalnoj ekonomiji, većina proizvođača uvozi određene dijelove da bi napravila konačan proizvod. Zbog tarifa uvedenih na dijelove za elektronske uređaje iz Kine, zatvorena je jedna američka fabrika za proizvodnju televizora, a strahuje se i da bi poljoprivrednici mogli da izgube pristup velikim inostranim tržištima zbog carina uvedenih na američke poljoprivredne proizvode.

Jedina američka kompanija za sklapanje televizora bila je primorana da zatvori svoju fabriku zbog tarifa koje je Trumpova administracija uvela na dijelove uvezene iz Kine. Kompanija “Element elektronics” u okrugu Fairfield, u Južnoj Karolini, objavila je da će biti zatvorena naredna dva mjeseca i da će otpustiti 126 od 136 zaposlenih.

"Ironično je da su zbog politike, čiji cilj je da pomogne američkim proizvođačima, prva otpuštanja bila u okrugu Fairfield, i to u fabrici gdje se prave američki proizvodi”, kaže Mike Fanning, državni senator u Južnoj Karolini.ke

Analitičari ocjenjuju da tarife nanose štetu malim preduzećima zato što ona često uvoze dijelove iz inostranstva.

"Zemlje više ne prave proizvode. Prave dijelove za njih, a zatim uvoze ostale. Mi sada prekidamo sve te veze, čime se uništava aktuelni model svjetske trgovine", smatra Roy Wehrle, profesor na Univerzitetu Ilinoisa.

Kina je uvela carine od 25 odsto na američke proizvode, u vrijednosti od 34 milijarde dolara, među kojima je i soja. Kinesko tržište je najveće za američku soju. Trumpova administracija je zbog toga najavila da će poljoprivrednicima, koji trpe štetu zbog trgovinskog rata, uputiti hitnu pomoć do 12 milijardi dolara. Pojedini analitičari smatraju da im, dugoročno gledano, to neće pomoći.

"Situacija u kojoj se nalaze američki poljoprivrednici će se pogoršati, ako Kina počne da kupuje većinu soje iz Brazila, Argentine i drugih djelova svijeta”, smatra John L. Rogers sa Univerziteta Northwestern.

Američka vlada je u trgovinskom ratu i sa saveznicima, pa je nedavno uvela tarife na uvoz aluminijuma i čelika iz Turske. Američki predsjednik Donald Trump tvrdi da ostale zemlje iskorištavaju Sjedinjene Države i da želi da trgovina bude poštenija, a da poslovi u proizvodnom sektoru ostanu u Americi. Međutim, analitičari ističu da se pojedini ekonomski trendovi ne mogu preokrenuti.

"Tehnologija se promijenila i preselila u zemlje gdje je radna snaga jeftinija – Kinu, Maleziju, Nepal…Ekonomski zakoni funkcionišu i čvrsti su, i vlade ne mogu tome da se suprostave”, zaključuje Roy Wehrle.

Za sada, u Sjedinjenim Državama se otvaraju nova radna mjesta, dok je stopa nezaposlenosti pala na ispod 4 odsto, odnosno na najniži nivo u posljednjih gotovo 20 godina. Međutim, zarade i dalje ne rastu istim tempom.

XS
SM
MD
LG