Linkovi

Ko bi protestovao ako Trump bude uhapšen?


Bivši američki predsjednik Donald Trump.
Bivši američki predsjednik Donald Trump.

Bivši predsjednik Amerike Donald Trump pozvao je na proteste pred njegovo eventualno hapšenje u New Yorku, a to je naišlo na različite reakcije njegovih pristalica, jer čak i oni koji ga najvatrenije podržavaju, boje se da će to biti gubljenje vremena ili potencijalni zakonski prestup.

Pitanje je da li Trump, iako je vodeći republikanski kandidat u trci za predsjednika 2024. godune, još ima moći da mobiliše krajnju desnicu, kao što je mogao prije dve godine, kada su njegove pristalice upale u Capitol.

Bezbjednosne snage u New Yorku motre na aktivnosti na internetu i na najave protesta i nasilja ukoliko Trump bude bio uhapšen, dok postoji pitanje koliko su neke od potencijalnih bezbjednosnih prijetnji kredibilne i konkretne, navela su četiri zvaničnika za AP. Riječ je uglavnom o porukama na internetu, u kojima se pozivaju demonstranti da naoružani spriječe policiju prilikom hapšenja, naveo je zvaničnik.

Oko suda u Manhattanu, njujorška policija dovezla je kamione sa desetak metalnih barikada koje bi mogle da blokiraju ulice i trotoare.

Ipak nakon objave da bi mogao biti uhapšen, malo je znakova da će se na Trumpov poziv odazvati onoliko ljudi koliko i 6. januara 2021. Jedan od važnijih organizatora protesta koji je prethodio upadu u Capitol, objavio je na Twitteru da će ostati po strani.

Ali Alexander, organizator "Stop krađi" pokreta, koji je nastao kao podrška Trumpovim tvrdnjama da su izbori pokradeni, upozorio je pristalice bivšeg predsjednika da će, ako izađu na proteste u New Yorku, završiti "u zatvoru ili nešto još gore".

Jedan od Aleksandrovih saveznika u "Stop krađi" kampanji je i teoretičar zavjere Alex Jones, koji je o navodnoj krađi na izborima stalno govorio u svom programu "Infowars". Aleksander je napisao da je pričao sa Jonesom i da nijedan od njih neće biti na protestima.

"Obojica smo se dosta borili protiv vlasti, ali nijedan milijarder ne plaća naše račune", napisao je Alexander.

Sve je ovo bilo drugačije danima pred upad u Capitol kada je Trump pozvao pristalice u Washngton na veliki protest 6. januara 2021.

Od tada, oko 1.000 učesnika protesta je bilo uhapšeno, mnogi i dalje plaćaju sudske troškove i izražavaju žaljenje pred sudom zbog svojih postupaka.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG