Linkovi

Klubovima iz Srbije za ulazak na Kosovo neophodna dozvola kosovskih organa


Kosovo - Kosovo border Merdare
Kosovo - Kosovo border Merdare

Predsjednik Košarkaškog saveza Kosova Arben Fetahu izjavio je u ponedjeljak da je za ulazak bilo kog srpskog kluba na tu teritoriju potrebna odgovarajuća dozvola.

On je, govoreći o zabrani ulaska na Kosovo košarkašima Sloge iz Kraljeva, u nedjelju, rekao da je bila potrebna dozvola koja se dobija od ministarstva unutrašnjih poslova i košarkaškog saveza.

"Za ulazak bilo koje sportske ekipe iz Srbije na teritoriju Kosova, potrebno je najprije najaviti dolazak Savezu, onda će Savez dati odobrenje, ili neće dozvoliti ulazak, a ministarstvo unutrašnjih poslova to sprovoditi. Dakle nijedna ekipa ne može ući bez dozvole", naveo je Fetahu za RTK2, prenosi Beta.

Prethodno je Olimpijski komitet Kosova, koji je član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), saopštio da takmičenja na teritoriji Kosova mogu organizovati samo federacije koje su registrovane na Kosovu i pozvalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, tužilaštvo i sudove, kao i Ministarstvo za kulturu, omladinu i sport da preduzmu mjere u skladu sa Zakonom o sportu i drugim zakonima "kako bi se preduprijedili ilegalni akti koji štete sportu na Kosovu".

Direktor Kаncelаrije zа Kosovo u Vladi Srbije, Marko Đurić ocijenio je da je odluka prištinskih vlasti da se mladim košarkašima Sloge iz Kraljeva zabrani ulazak "anticivilizacijski, gnusan i svakog prezira vredan postupak" zbog kojeg međunarodna zajednica treba da reaguje.

"Nemа nikаkvog oprаvdаnjа zа ovаkаv udаr Prištine nа slobodu kretаnjа, kojа sаdа zаbrаnjuje i dа se mlаdi bаve sportom i slobodno putuju", naveo je Đurić u saopštenju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG