Linkovi

Ključna pitanja pred debatu - može li Biden da izdrži, zašto Trump treba da bude dosadan?


Donald Trump i Joe Biden
Donald Trump i Joe Biden

Nikada do sada kandidati u predsjedničkim debatama nisu imali toliko materijala protiv svog protivnika.

Republikanac Donald Trump je osuđen za krivično djelo po 34 tačke optužnice, a čeka se početak suđenja u još tri slučaja. Kada je bio predsjednik, Trump je imenovao troje sudija Vrhovnog suda koji su doprinijeli ukiranju federalne zaštite prava na abortus - što je izazvalo posljedice čak i u republikanskim državama. U drugom mandatu najavljuje da će se svetiti političkim protivnicima.

Veliko pitanje za aktuelnog predsjednika Joea Bidena je, bilo fer ili ne, da li ima fizički i mentalni kapacitet da se sa 81 godinom suprotstavi Trumpu. U ovom slučaju su možda najvažniji nivo energije i snage koje demokratski kandidat bude pokazao na sceni.

Debata će biti održana u četvrtak u 21 sat po istočnom vremenu, u studiju CNN-a u Atlanti. Trajaće 90 minuta i do septembra će biti jedino TV suočavanje dvojice kandidata.

Evo nekih od ključnih pitanja:

Da li će Biden moći da iznese debatu?

Čini se da Biden ima nizak kriterijum da se pokaže kao uspješan, barem djelimično, jer ga 78-godišnji Trump i republikanci često ismijavaju zbog spoticanja u javnosti, koje povezuju sa njegovim godinama.

Trumpovi saradnici čak dovode u pitanje u Bidenovu sposobnost da ostane budan tokom cijelih sat i po debate.

Demokrate se nadaju da će Biden prikazati isti nivo energije koji je pokazao u govoru o Stanju nacije. Ali, sučeljavanje uživo na televiziji sa protivnikom koji uživa u verbalnoj borbi je znatno drugačije od čitanja pripremljenog teksta u Kongresu.

Bidenov tim je svjestan da aktuelni predsjednik ne može sebi da priušti da izgleda loše u noći kada ga bude gledala cijela zemlja.

Da li će Trump biti dosadan?

Trump je već osigurao glasove svoje baze i sada ima priliku da ubijedi neopredijeljene i umjerene glasače koji su prošli put glasali za Bidena, ali sada nisu zadovoljni ni jednim kandidatom.

Ali, kako bi pridobio popularno nazvane "dvostruke hejtere" Trump ne može da se osloni na svoje uobičajene poruke, vrijeđanje na ličnoj osnovi i teorije zavjere. Umjesto da govori o pokradenim izborima ili osveti, Trump će morati da iznese optimističnu verziju budućnosti i da napravi jasan kontrast u odnosu na Bidena u vezi sa pitanjima zdravstvenog osiguranja ili obrazovanja.

Trumpa su kritikovali zato što je u prvoj debati sa Bidenom 2020. stalno upadao protivniku u riječ i prekidao ga. Druga debata je prošla u mirnijem tonu i fokusirala se na različite vizije kandidata kada dođu na vlast.

Ukratko, Trump će morati da bude malo dosadan u četvrtak. Može li da bude disciplinovan? Neki saradnici u to vjeruju, ali historija pokazuje drugačije.

Krivični postupci

Trump sa sobom nosi izuzetno težak pravni teret - što je i prilika, ali i rizik za obojicu kandidata na sceni.

Bidenova kampanja je nagovijestila da će aktuelni predsjednik govoriti o Trumpovom krivičnom dosijeu. Biden se uglavnom distancirao od pravnih procesa protiv Trumpa kako ne bi djelovalo da postoji političko miješanje.

Trump, koji bez dokaza tvrdi da je Biden odgovoran za njegovo krivično gonjenje, neće dozvoliti predsjedniku da lako pređe preko toga.

Nedavno istraživanje pokazuje da oko polovina odraslih Amerikanaca podržava osuđujuću presudu protiv Trumpa.

Sa druge strane, Biden je svjestan da Trump može da krene na njegovog sina Huntera, kao što je to radio i prije četiri godine. Hunter Biden je nedavno osuđen za krivično djelo nelegalnog posjedovanja oružja dok je koristio narkotike. Trump je često govorio i o biznisu Huntera Bidena u inostranstvu dok je njegov otac bio potpredsjednik.

Gašenje mikrofona i moderatori

Pravila debate i moderatori su često važni za ishod debate. A pravila ovoga puta, barem za prvu debatu, su neobična.

Najprije, neće se poštovati tradicionalna pravila propisana od strane Komisije za predsjedničke debate, već će na snazi biti ona oko kojih su se obje strane usaglasile.

U studiju CNN-a u Atlanti neće biti publike. Neće biti ni uvodnih riječi. Mikrofon svakog kandidata biće ugašen osim kada je njegov red da govori. Neće biti dozvoljene unaprijed pripremljene bilješke na sceni. Kandidati će imati kod sebe olovku, papir i flašu vode.

Bacanjem novčića je riješeno da će Trump dati završnu riječ.

Moderatori će biti voditelji CNN-a Dana Bash i Jake Tapper, dvoje dobro poznatih TV lica koja su često prozivala Trumpa zbog laži i teorija zavjere.

Iako su Bash i Tapper nekoliko puta kritički izvještavali i o Bidenu, kampanja aktuelnog predsjednika je uvjerena da će igrati aktivnu ulogu u odbacivanju Trumpovih lažnih tvrdnji.

Bidenov mikrofon će biti isključen kada Trump bude govorio, ali mikrofon moderatora neće.

Abortus protiv imigracije

Iako je stil nekada važniji od suštine u debati, obojica kandidata imaju pred sobom značajne političke izazove.

Za Trumpa, nema većeg od abortusa. Sudije Vrhovnog suda koje je on imenovao su doprinijele da se ukine presuda Roe protiv Wadea, što je uzrokovalo zabrane abortusa širom SAD. Trump ponavlja da je ponosan na svoj udio u ukidanju presude Roe protiv Wadea, a Biden jedva čeka da istakne baš to.

Trump je rekao da neće podržati nacionalnu zabranu abortusa ako bude reizabran. Ali, s obzirom na njegovu historiju, možda će morati dodatno da se potrudi ako želi da ubijedi žene da mu vjeruju po tom pitanju.

Izazov za Bidena jeste imigraciija. Demokratska administracija pokušava da ograniči broj imigranata koji ulaze iz SAD iz Meksika. Bidenovi saradnici u privatnim razgovorima priznaju da će to pitanje biti aktuelno i kako se bude bližila jesen. Trump više od svega voli da ističe ilegalnu imigraciju i očekuje se da napadne Bidena po tom osnovu.

Biden će se suočiti i sa pitanjem o politici prema ratu Izraela i Hamasa. Predsjednik je razljutio neke od mogućih birača sa obje strane - jer i podržava i ponekad kritikuje Izrael. Imaće priliku da u četvrtak izloži svoj stav o tom komplikovanom pitanju. I neće biti lako.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG