Linkovi

Ključ grada Sarajeva bivšem američkom senatoru Robertu Bobu Doleu


FILE - Former Sen. Bob Dole watches as President Donald Trump speaks during a Memorial Day ceremony at Arlington National Cemetery, May 29, 2017, in Arlington, Virginia.
FILE - Former Sen. Bob Dole watches as President Donald Trump speaks during a Memorial Day ceremony at Arlington National Cemetery, May 29, 2017, in Arlington, Virginia.

Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je odluku o dodjeli prizanja Ključ grada Sarajeva bivšem američkom senatoru i vođi kongresne većine Robertu Bobu Doleu.

U obrazloženju je navedeno da je Bob Dole jedna od najvažnijih ličnosti u izgradnju čvrstih prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine, posebno Sarajeva kao glavnog grada sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Navodi se da je "Ugledni republikanski političar iz Kanzasa tokom svoje cijele političke karijere bio je vezan za našu zemlju i grad. Posebno u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i u godinama rekonstrukcije i obnove. U tom periodu, Dole je bio snažni zagovornik vojne intervencije koja bi zaustavila rat i razaranje u Bosni i Hercegovini.

Prema relevantnim studijama, upravo Dolov angazman u Senatu i pritisak koji je vršio na tadašnju demokratsku administraciju, bili su presudni u odluci bivšeg predsjednika SAD Bila Clintona da, zajedno sa NATO snagama, pokrene vojnu intervenciju u BiH.

Pored toga, Dole je vrlo jasno i precizno javno okarakterizirao dogadaje u BiH kao agresiju i genocid. Njegov doprinos kao predsjednika Međunarodne komisije za nestale bio je nemjerljiv u prvim godinama intenzivne potrage i identifikacije žrtava ratnih zločina.

Dole je u više navrata posjećivao Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, a njegov snažan politički glas kao bivčeg lidera većine u američkom kongresu podsticao je reforme i napredak Sarajeva i cijele države u protekle dvije decenije.", stoji u obrazloženju gradonačelnika Abdulaha Skake koji je inicijator ove odluke.

U obrazloženju se donosi i Doleov citat:

"Osjećam privilegiju i povezanost sa vačim gradom koji je preživio genocid, najtamniji period u historiji Evrope od Drugog svjetskog rata. Vača hrabrost, solidarnost i otpor zlu bila su inspiracija Ijudima širom svijeta. Iskreno se nadam da svijet više nikada neće svjedočiti takvom hororu, da smo svi izvukli pouke iz dešavanja u Bosni i da ćemo djelovati odlučnije kako bismo u budućnosti spriječili agresiju”’, poručio je jednom prilikom Dole građanima Sarajeva."

XS
SM
MD
LG