Linkovi

Hillary Clinton prihvatila nominaciju Demokrata


Hilari Klinton je i formalno prva žena – predsjedndničkikandidat jedne od dvije vodeće američke političke stranke. Ona je sinoć, u jednom od najvažnijih govora u svojoj relativno dugoj političkoj karijeri, na konvenciji Demokratske stranke, pihvatila nominaciju Demokratske stranke .

Praćena burnim ovacijama, HIlari Klinton je obećala da će, ako bude izabrana za predsjednicu, u ovim neizvjesnim vremenima, biti siguran i odlučan lider koji će raditi da se prevaziđu podjele u društvu.

Klintonova je istovremeno, u samom finalu velikog strana;kog okupljanja u Filadelfiji, žestoko kritikovala svog republikanskog oponenta.

“Tramp kaže da zna više o Islamskoj državi od generala. Ne Donalde, ne znaš, kazala je Hilari Klinton posebno pod upitnik stavljaući Trampov temperament.

“Čovjek koga možete isprovocirati na Tviteru nije čovjek kome ćete povjeriti da raspolaže nuklearnim oružjem.”

Optužila je Trampa da svojomvodi kampanju straha i obećala da, ako bude izabrana, neće biti zida na granici s Meksikom, te da će se za milione imigranata koji već žive u Americi naći mehanizam da ostvare pravo na državljanstvo.

Kontroverzna zabrana ulaska Muslimanima koju je Tramp predložio tokom repulikanskih stranačkih izbora nije ga omela na putu do nominacije, ali Demokrate vjeruju da će birači na nivou Amerike odbaciti Trampovu politiku. Na konvenciji Demokrata o tome je govorio Hazir Kan, Musliman čiji je sin, kao američki vojnik, poginuo u Iraku.

“Niste žrtvovali ništa i nikoga", poručio je Kan Donaldu Trampu.

“Nećemo uvoditi zabrane bilo kojoj vjeri. Zajedno sa svim Amerikcima I našim saveznicima, borićemo se dok ne porazimo terorizam”, kazala je Klintonova.

Njen primarni cilj i misija - kazala je - ako bude izabrana, biće jačanje na ekonomskom planu, i otvaranje novih, bolje plaćenih radnih mjesta.

Partijsko jedinstvo biće ključno u namjeri da se u novembru ostvari izborna pobjeda, pa se bivša državna sekretarka posebno obratila i pristalicama dojučerašnjeg oponenta, Bernija Sandersa.

“Vaš cilj je i naš”, kazala je, Hilari Kinton, javno zahvalivši senator Sandersu što je pokrenuo debate o pitanjima socijalne jednakosti i pravde naglašavajući kako su to prioritetna pitanja.

Obraćanje predsjedničkog kandadata demokrata najavila je njena kćerka Čelsi.

Trampova kampanja opisala je govorkojim je završena Konvencija u Filadelfiji “uvrijedljivom kolekcijom klišea koja stiže i svijeta fantazije”.

Sam Tramp je završnicu konvencije komentarisao na Tviteru – čak 6 poruka svakih 10 minuta - uzvraćajući kontraoptužbama: da Hilari Klinton nudi svijet bez granica u kome radnička klasa nema prava, nema poslova i nema bezbjednosti .

Hilari Klinton i njen partner, senator Tim Kejn, već od danas će zasukati rukave. Prve predizborne skupove poslije održaće upravo ovdje u Pensilvaniji, a potom I u Ohaju – dvijema državama koje bi mogle da odluče izbornog pobjednika.

XS
SM
MD
LG