Linkovi

Klimatske dezinformacije sa Muskovog Twittera


Topljenje Aljaske
Topljenje Aljaske

Potražite riječ "klima" na Twitteru i prva automatska preporuka nije "klimatska kriza" ili "klimatski poslovi" ili čak "klimatske promjene", već umjesto toga "klimatska prevara".

Klikom na preporuku otvaraju se desetine postova koji poriču realnost klimatskih promjena i iznose pogrešne tvrdnje o naporima da se one ublaže.

Takve dezinformacije su procvjetale na Twitteru otkako ga je kupio Elon Musk prošle godine, ali ova stranica nije jedina koja promoviše sadržaj za koji naučnici i zagovornici zaštite životne sredine kažu da potkopava javnu podršku politikama koje imaju za cilj da odgovore na promjenjivu klimu.

“Ono što se događa u informacijskom ekosistemu predstavlja direktnu prijetnju akciji”, rekla je Jennie King, voditeljica klimatskih istraživanja i odgovora u Institutu za strateški dijalog, neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u Londonu. “To sadi sjeme sumnje i navodi ljude da pomisle da možda ne postoji naučni konsenzus.”

Institut je dio koalicije ekoloških zagovaračkih grupa koje su u četvrtak objavile izvještaj u kojem se prate dezinformacije o klimatskim promjenama u mjesecima prije, za vrijeme i nakon klimatskog samita UN-a u novembru.

U izvještaju su se platforme društvenih medija, između ostalog, okrivile zbog neuspjeha u provedbi vlastite politike koja zabranjuje dezinformacije o klimatskim promjenama.

Meta, koja je vlasnik Facebooka i Instagrama, dozvolila je skoro 4.000 reklama na svom sajtu – većinu koje kupuju kompanije za fosilna goriva – koje su odbacile naučni konsenzus iza klimatskih promjena i kritikovale napore da se na njih odgovori, otkrili su istraživači.

U nekim slučajevima, oglasi i postovi navode inflaciju i ekonomske strahove kao razloge za protivljenje klimatskim politikama, a ignorišu troškove nedjelovanja. Istraživači su također otkrili da značajan broj naloga koji objavljuju lažne tvrdnje o klimatskim promjenama također šire dezinformacije o američkim izborima, COVID-19 i vakcinama.

Twitter nije odgovorio na pitanja Associated Pressa. Portparol kompanije Meta citirao je politiku kompanije koja zabranjuje oglase za koje su njeni partneri za provjeru činjenica, grupa koja uključuje AP, dokazala da su lažni. Oglasi identificirani u izvještaju nisu provjereni činjenicama.

Pod Muskom, Twitter je otpustio hiljade zaposlenih i uneo izmene u moderiranje sadržaja za koje su njegovi kritičari rekli da potkopavaju trud. U novembru je kompanija objavila da više neće provoditi svoju politiku protiv dezinformacija o COVID-19. Musk je također vratio mnoge ranije zabranjene korisnike, uključujući nekoliko onih koji su širili pogrešne tvrdnje o klimatskim promjenama. Slučajevi govora mržnje i napada na LGBTQ osobe su porasli.

Tvitovi koji sadrže "klimatsku prevaru" ili druge termine povezane s poricanjem klimatskih promjena porasli su za 300 posto u 2022., prema izvještaju koji je prošle sedmice objavila neprofitna organizacija Advance Democracy. Iako je Twitter označio neke od sadržaja kao dezinformacije, mnoge popularne objave nisu bile označene.

Muskov novi sistem verifikacije mogao bi biti dio problema, navodi se u izvještaju Centra za suzbijanje digitalne mržnje, još jedne organizacije koja prati dezinformacije na internetu. Ranije su plave kvačice držali ljudi u očima javnosti poput novinara, državnih službenika ili poznatih ličnosti.

Sada, svako ko je spreman platiti 8 dolara mjesečno može tražiti kvačicu. Objave i odgovori s provjerenih računa automatski se pojačavaju na platformi, čineći ih vidljivijima od sadržaja korisnika koji ne plaćaju.

Kada su istraživači iz Centra za suzbijanje digitalne mržnje analizirali račune verificirane nakon što je Musk preuzeo vlast, otkrili su da šire četiri puta veću količinu dezinformacija o klimatskim promjenama u odnosu na korisnike koji su provjereni prije Muskove kupovine.

Sistemi za verifikaciju se obično kreiraju kako bi se osiguralo da su nalozi koje prate legitimni. Tviterov novi sistem, međutim, ne pravi razliku između autoritativnih izvora o klimatskim promjenama i bilo koga sa 8 dolara i mišljenjem, kaže Imran Ahmed, izvršni direktor centra.

“Otkrili smo,” rekao je Ahmed, “da je to u stvari pokrenulo rakete za širenje laži i dezinformacija.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG