Linkovi

EU poručuje da povlačenje SAD neće ugroziti Pariški sporazum o klimi


Activists march in a climate change rally in London, Britain, Sept. 20, 2019.
Activists march in a climate change rally in London, Britain, Sept. 20, 2019.

Povlačenje SAD iz Pariškog sporazuma znači da mi ostali moramo dodatno povećati našu saradnju, izjavila je Krista Mikkonen, ministrica za okoliš Finske, zemlje koja trenutno predsjedava Vijećem EU.​

Iz Predsjedništva Evropske unije poručeno je danas da povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz globalnog Sporazuma o klimi, koje je počelo juče, neće podriti ovaj sporazum, te da EU nastavlja svojim ambicioznim putem.

"Povlačenje Sjedinjenih Država iz Pariškog sporazuma znači da mi ostali moramo dodatno povećati našu saradnju. Nastavit ćemo sarađivati sa američkim državama, gradovima i civilnim društvom na podršci klimatskih aktivnosti", izjavila je Krista Mikkonen, ministrica za okoliš Finske, zemlje koja trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije.​

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa juče je službeno obavijestila Ujedinjene nacije o svojoj namjeri da napusti Pariški sporazum o klimi, čime je i zvanično krenuo proces povlačenja iz ovog sporazuma kojeg je potpisalo 188 zemalja, među njima i SAD. Postupak povlačenja SDA-a trajaće godinu dana i biće završen dan nakon američkih izbora 2020. godine.

Povlačenje iz Pariškog klimatskog sporazuma je dio šire strategije američkog predsjednika Donalda Trumpa za smanjenje ograničenja za američku industriju, no dolazi u momentu kada naučnici kao i brojne vlade svijeta traže hitne poteze kako bi se izbjegli ogromni uticaji globalnog zagrijavanja.

Američki državni sekretar Mike Pompeo potvrdio je početak zvaničnog povlačenja i naveo da su Sjedinjene Države već smanjile emisiju.

"Danas započinjemo zvaničan postupak povlačenja iz Pariškog sporazuma. Sjedinjene Države su ponosne na naše rezultate kao svjetski lider u smanjenju svih emisija, poticanju otpornosti, rastu nađe privrede i osiguravanju energije za naše građane. Naš model je realan i pragmatičan", napisao je Pompeo juče na Twitteru.

Pompeo je također juče za američku Fox televiziju rekao da sporazum predstavlja "nepošteno ekonomsko opterećenje za Sjedinjene Države".

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi osudila je zvanično povlačenje SAD-a iz sporazuma uz napomenu da će demokrate nastaviti da se zalažu za zaštitu klime.

"Odluka Donalda Trumpa da povuče Sjedinjene Države iz Pariškog klimatskog sporazuma je još jedna katastrofalna odluka kojom se prodaje budućnost naše djece. Demokrate će nastaviti da se zalažu za klimatske aktivnosti kako bi zaštitili ljude i mjesta koje volimo", poručila je na Twitteru juče Pelosi.

U međuvremenu, svi vodeći demokratski predsjednički kandidati, koji žele zamijeniti Trumpa na poziciji, obećavaju da će se ponovo uključiti u Pariški sporazum ukoliko pobijede.

No povlačenje bi moglo ostaviti trajan trag, rekao je za Reuters Andrew Light iz Svjetskog instituta za resurse i bivši savjetnik američkog izaslanika za klimu iz vremena demokratskog predsjednika Baracka Obame.

"Dok ovo koristi političkim potrebama Trumpove administracije, mi ćemo izgubiti dosta u okviru američkog uticaja na globalnom nivou", rekao je Light.

Jedan od zvaničnika francuskog predsjedničkog ureda, koji se nalazi u pratnji Emanuela Macrona u državnoj posjeti Kini, rekao je kako Francuska žali zbog američke odluke o povlačenju, te da će ovo učiniti francusko-kinesko partnerstvo po pitanjima klime i biološke različitosti samo više neophodnim.

Macron i kineski predsjednik Si Điping će sutra potpisati pakt koji uključuje i dio o "nepovratnosti Pariškog sporazuma", rekao je jedan od zvaničnika, prenosi Reuters.

Izvještaj kojeg je prošle godine objavio Institut za međunarodne i evropske poslove, piše BBC, navodi da je Trumpova odluka o napuštanju sporazuma o klimi već "naštetila Sporazumu jer je stvorila moralno i političko pokriće za druge zemlje da učine isto". Izvještaj je naveo primjere Rusije i Turske, koje su, iako potpisnice Sporazuma, odbile da ga ratifikuju.

Zašto se SAD povlače iz Sporazuma?

Obamina administracija potpisala je Pariški sporazum 2015. godine uz obećanje da će smanjiti emisije stakleničkih plinova za 26, odnosno 28 posto do 2025. godine.

Trump je vodio kampanju uz obećanje da će ukinuti taj plan, rekavši da bi samo naštetilo američkoj ekonomiji dok bi drugim zagađivačima poput Kine ostavilo otvorenu mogućnost za povećanje emisije. Pod pravilima Ujedinjenih nacija, Trump je bio obavezan da sačeka 4. novembar kako bi zvanično podnio zahtjev za povlačenjem.

Tokom najave o povlačenju u junu 2017. godine, Trump je rekao da ovaj sporazum ide u korist Indije i Kine a na štetu Sjedinjenih Država.

"Ovaj sporazum predstavlja ogromnu redistribuciju bogatstva SAD drugim zemljama i on je veoma nefer", rekao je tada Trump.

Odluka o povlačenju koju je donio američki predsjednik učinila je SAD jedinim svjetskim nepotpisnikom i potaknula napore Evropske unije na visokoj razini da održi ovaj sporazum.

Na šta su se zemlje obavezale?

Sporazum obvezuje države potpisnice da zadrže rastuće globalne temperature ispod dva stepena Celzija iznad predindustrijske razine i te pokušati ih još više ograničiti na porast od 1,5 stepeni.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG