Linkovi

Vijesti

Predsjednik Kirgistana podnio ostavku

Kyrgyzstan's President Sooronbai Jeenbekov

Predsjednik Kirgizije Soronbaj Ženbekov podnio je u četvrtak ostavku nakon višednevnog političkog haosa i protesta koji su izbili poslije spornih parlamentarnih izbora.

"Ne držim se vlasti, ne želim da uđem u istoriju Kirgistana kao predsjednik koji je prolivao krv pucajući u svoje sunarodnike. Zbog toga sam odlučio da podnesem ostavku", izjavio je Ženbekov.

U Kirgistanu je uvedeno vanredno stanje, zabranjeni su skupovi i uveden policijski čas u Biškeku s ciljem da se okončaju previranja poslije parlamentarnih izbora.

Ostavku Ženbekova traže hiljade demonstranata koji su dan poslije parlamentarnih izbora upali u više vladinih zgrada.

Poslije nemira prošlog ponedeljka, izborna komisija je poništila rezultate glasanja prema kojima su pobijedile stranke povezane sa vladajućom elitom.

Supporters of former Kyrgyzstan President Almazbek Atambayev attend a rally in Bishkek on October 9, 2020. - Two large crowds supporting rival politicians clashed in Kyrgyzstan's capital Bishkek as a power vacuum persisted and President Sooronbay…
Supporters of former Kyrgyzstan President Almazbek Atambayev attend a rally in Bishkek on October 9, 2020. - Two large crowds supporting rival politicians clashed in Kyrgyzstan's capital Bishkek as a power vacuum persisted and President Sooronbay…

Demonstranti su oslobodili bivšeg predsjednika Kirgistana Almazbeka Atambajeva, u junu osuđenog na 11 godina zatvora za korupciju i zloupotrebu položaja. Atambajev i njegove pristalice te optužbe opisuju kao političku osvetu Ženbekova.

Građani Kirgistana, jedne od najsiromašnijih država na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, sa 6,5 miliona stanovnika, od 2005. godine su dva puta uspjeli da zbace predsjednika države masovnim demonstracijama.

Kao i u prethodna dva navrata, 2005. i 2010. godine, i aktuelni protesti su podstaknuti rivalitetom klanova koji ima dominantnu ulogu u politici zemlje.

See all News Updates of the Day

Nova istraga protiv direktora OSA-e Mehmedagića i ministra Cikotića

Državno tužilaštvo donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), i Muriza Druškića, penzionisanog rukovodećeg uposlenika ove institucije, kao i ministra sigurnosti Selme Cikotića zbog sumnje na zloupotrebu položaja.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, Mehmedagić, Cikotić i Druškić se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela “zlouporaba položaja ili ovlasti” u vezi sa nezakonitim imenovanjem i sudjelovanjem u Komisiji za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike.

“To je izazvalo za posljedicu stvaranje opšte pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera”, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

Osman Mehmedagić dolazi na ročište u Sud BiH. Foto: BIRN BIH
Osman Mehmedagić dolazi na ročište u Sud BiH. Foto: BIRN BIH

Početkom novembra, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je i optužnicu zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja koja je podignuta protiv Mehmedagića, kao i Muhameda Pekića, rukovodioca Odsjeka za cyber sigurnost OSA-e.

U tom predmetu, Osmanagić i Pekić se optužnicom Tužilaštva BiH terete da su tokom augusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA-e.

Na današnjem ročištu pred Sudom BiH, Osmanagić i Pekić negirali su krivicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja po ovoj optužnici.

Državno tužilaštvo nedavno je uvažilo i žalbu punomoćnika oštećenih na naredbu o obustavi istrage protiv ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Bugojna, te će ponovo razmotriti i ocijeniti sve dokaze prije nego donese novu tužilačku odluku.

Arhiv - Selmo Cikotić
Arhiv - Selmo Cikotić

Žalbu Tužilaštvu BiH je uputio Bruno Božić, advokat grupe bugojanskih Hrvata, svjedoka zločina, nakon što je protiv Selme Cikotića, kako navode, 2018. godine nezakonito obustavljena istraga odlukom tužiteljice Slavice Terzić.

Cikotić je, zajedno sa Dževadom Mlaćom i još nekoliko osoba, bio osumnjičen od 2005. godine, kazao je Božić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Istraga je okončana optuženjem nekoliko osoba u predmetu “Gasal i ostali”.

Uhapšeni za izborne prevare u Srebrenici pušteni na slobodu

Glasanje na lokalnim izborima u Srebrenici, 15. novembar 2020.

Tri osobe privedene u utorak 1. decembra zbog sumnje u izborne prevare u Srebrenici, jutros su puštene na slobodu.

Među uhapšenima u akciji Državne agencije za istrage i zaštutu (SIPA) i policije Tuzlanskog kantona i bh. entiteta Republika Srpska, bio je i predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) organizacije Srebrenica, Bego Bektić koji je u međuvremenu isključen iz te partije a SDP organizacija Srebrenica raspuštena.

Portparol SIPA-e, Luka Miladinović potvrdio je u srijedu za Radio Slobodna Evropa da su sva ‘tri lica jutros puštena na slobodu’ nakon što su, kako je rekao, ‘istekli razlozi za policijsko zadržavanje’.

“SIPA će u narednom periodu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu dostaviti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv osumnjičenih lica”, rekao je Miladinović za RSE uz napomenu da su sve radnje obavljene u konsultacijama sa postupajućim tužiocem.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su na području Tuzlanskog kantona i Srebrenice tri lica za koja se sumnja da su učestvovali u prevarama tokom izbornog procesa 2020. godine.

Za ove tri osobe se sumnja da su nedozvoljeno koristili lične podatke bh. građana za glasanje putem pošte iz Srbije, te fiktivnim glasovima pogodovali kandidatu za načelnika Opštine Srebrenica Mladenu Grujičiću, kao i SDP-u.

Predsjedništvo SDP-a BiH je na hitnoj telefonskoj sjednici donijelo odluku o raspuštanju Opštinske organizacije SDP-a Srebrenica, kao i o isključenju iz partije predsjednika ove organizacije Bege Bektića.

Trump prijeti vetom na budžet za odbranu ako se ne izbaci dio koji štiti društvene mreže

Predsjednik SAD Donald Trump

Predsjednik SAD Donald Trump zaprijetio je da će staviti veto na budžet za odbranu ako se iz tog prijedloga zakona ne izbaci dio koji sada štiti društvene mreže od tužbi, zbog onoga što objavljuju njihovi korisnici.

Prijedlog zakona o finansiranju odbrane je vrijedan 740 milijardi dolara i trenutno se nalazi u odboru koji treba da usaglasi dvije različite verzije demokratskog Predtavničkog doma i republikanskog Senata.

Dio koji se odnosi na društvene mreže i kompanije na internetu poznat je kao Sekcija 230, a Trump je na Twitteru ocijenio da to predstavlja "ozbiljnu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i integritet izbora".

I demokrate i republikanci pozvali su da se Sekcija 230 izmijeni, ali ne i da se ukida.

Jon Berroya​, direktor udruženja koje predstablja Google, Facebook, Twitter, Amazon i Reddit, rekao je da bi prijetnja za nacionalnu bezbjednost bilo ukidanje Sekcije 230.

"Taj dio zakona ovlašćuje kompanije da uklone štetne i opasne objave, kao što su dezinformacije i teroristički sadržaji. Takođe pomaže mnogim malim platformama i aplikacijama širom zemlje da se održe tokom pandemije".

Trump i drugi konzervativci su nekoliko puta, bez dokaza, optuživali Facebook i Twitter da sakrivaju konzervativne sadržaje.

Tehnološke kompanije se trude da se izbore sa dezinformacijama u vezi sa izborima, pa je Twitter brojne objave Trumpa o izbornoj prevari sakrio ili obilježio kao dezinformacije.

Direktor i uposlenik OSA-e Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić negirali krivicu

Osman Mehmedagić dolazi na ročište u Sud BiH. Foto: BIRN BIH

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) Osman Mehmedagić i rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost ove institucije Muhamed Pekić negirali su pred Sudom Bosne i Hercegovine krivicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

“Nisam kriv”, izjasnio se Mehmedagić.

Na isti način se izjasnio i optuženi Pekić za djela koja mu se stavljaju na teret. Oni su na ročištu kazali da razumiju optužnicu koja ih tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i da su svjesni kolika je kazna za učinjena djela.

Tužilaštvo BiH je 22. oktobra ove godine protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom se terete da su tokom augusta 2020. zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA-e. Optužnica je potvrđena 4. novembra ove godine.

“Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima”, navodi se u ranijem saopćenju Tužilaštva BiH.

Nakon negiranja krivice, naredno ročište će biti zakazano pred drugim sudijom.

BiH: U akciji SIPA-e uhapšene tri osobe zbog izbornih prevara u Srebrenici

Srebrenica, Bosnia

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u utorak 1. decembra na području Tuzlanskog kantona i Srebrenice tri osobe zbog prevara u izbornom procesu 2020. godine.

Iz SIPA-e je navedeno kako su ove tri osobe uhapšene su zbog sumnje na krivično djelo udruživanja radi izvršenja krivičnog djela, pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje isprava, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka, te povrede biračkog prava.

U akciji su učestvovali i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e pretresli su šest lokacija i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli više mobilnih telefona, rokovnika, kopije izvoda sa biračkih spiskova, pištolj te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku, saopšteno je iz SIPA-e

Navedene aktivnosti izvršene su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH. Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada.

SIPA nije navela imena osumnjičenih, ali bh. mediji su objavili kako se radi o članovima Izvršnog odbora Socijaldemokratske partije BiH u Srebrenici, predsjedniku Begi Bektiću, te Enveru Hamziću i Muameru Sandžiću.

Sumnja se da su nedozvoljeno koristili lične podatke bh. građana za glasanje putem pošte iz Srbije, te fiktivnim glasovima pogodovali kandidatu za načelnika Općine Srebrenica Mladenu Grujičiću, kao i Socijaldemokratskoj partiji BiH.

Povodom ove akcije, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) u utorak je saopštila kako daje punu podršku radu nadležnih institucija.

Ukoliko se medijski navodi pokažu makar i djelomično istinitim, obavještavamo javnost da će iz članstva bez odlaganja isključiti svakog pojedinca koji je djelovao nezakonito i suprotno službenim stavovima partije, čime su nanijeli štetu ugledu SDP-a Bosne i Hercegovine, navode u SDP BiH.

Alija Tabaković, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) na izborima u Srebrenici kazao je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je podnio prije tri mjeseca krivičnu prijavu za zloupotrebe glasača Bošnjaka u Srebrenici.

„Tada smo uvidjeli, da su ljudi koji žive u Srebrenici prijavljeni da glasaju putem pošte iz Srbije. Mi smo tragom tih informacija došli do toga- tko je to radio. Obavijestili smo SIPA-u, Tužilaštvo BiH, Centralnu izbornu komisiju (CIK). Nadam se da će ovih današnji pretresi rezultirati procesuiranjem odgovornih, kako se ovakve stvari više ne bi događale“, naveo je Tabaković.

Ćamil Durkaović, član Inicijative „Moja adresa Srebrenica“ kaže kako je ohrabrujuće da državni organi ovaj put postupaju ozbiljno po nekim navodima koji su u Srebrenici bili opšte poznati.

„Pojavilo se nekoliko desetina Bošnjaka koji su se neprirodnim putem prijavili da glasaju putem pošte iz Srbije. Mi smo ukazivali na te propuste! Nadamo se da će ovo biti podstrek da se stane u kraj propustima koji se nisu desili samo u ovom, nego i drugim izbornim ciklusima“, naveo je Duraković.

Lokalni izbori u BiH održani su 15. novembra 2020. godine, a u Srebrenici je prema podacima Centralne izborne komisije BiH (CIK) pobjedu osvojio Mladen Grujičić (SNSD) sa 70,3 posto glasova, a drugi je bio Alija Tabaković (SDA) sa 29,32 posto glasova.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG