Linkovi

Kirby: Cilj samita u Saudijskoj Arabiji je pridobiti podršku za mirovni plan Zelenskog


John Kirby
John Kirby

U razgovoru za Glas Amerike, John Kirby, koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući, kaže kako je cilj nadolazećg samita u Saudijskoj Arabiji krenuti u pridobijanje međunarodne zajednice da prihvati mirovni plan predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

„Ključna komponenta toga i nešto što nikada ne bismo trebali izgubiti iz vida je poštivanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta. Jer cijela formula predsjednika Zelenskog zapravo ovisi o toj ideji, toj načelnoj ideji u povelji UN-a. I to je nešto što svaka nacija može, u najmanju ruku svaka nacija osim Rusije, naravno, to može potpisati”, rekao je Kirby u razgovoru sa novinarkom Glasa Amerike Iuliijom Iarmolenko.

Kirby je napomenuo da nije riječ ni o kakvim mirovnim pregovorima o okončanju rata u Ukrajini, već da se pronađu načini da se ideja Zelenskog aktuelizira, dodavši kako u budućnosti svaka zemlja treba odlučiti u kojoj mjeri će prihvatiti taj mirovni plan.


„I kad god gospodin Zelenski bude spreman sjesti s gospodinom Putinom, a čini se da to neće biti u skorije vrijeme, rekli smo i nastavit ćemo govoriti da perspektive gospodina Zelenskog, perspektive Ukrajine, moraju biti temeljne element”, kaže Kirby.

On kaže kako predsjednik Rusije nije pokazao nikakve naznake da je voljan pregovarati o kraju rata u Ukrajini koji je pokrenuo u februaru 2022. godine.

„Mislim, on čini sve što je moguće kako bi ne samo pokušao zadržati teritorij koji mu ne pripada, a koji mu ne pripada u istočnoj Ukrajini, već i ograničiti sposobnost Ukrajine da izvozi žito i hranu u mnoge zemlje širom svijeta, uključujući, kao što smo ranije govorili, na globalnom jugu”, govori Kirby.

Rat bi se, kaže Kirby, mogao završiti čim Putin povuče svoje snage iz Ukrajine.

„Usredotočeni smo isključivo na osiguravanje da ukrajinske oružane snage mogu biti uspješne u svojoj protuofenzivi kako bi mogle od ruskih snaga oteti još više teritorija koji im pripada i nadamo se gurnuti gospodina Putina za stol. Ali opet, trenutno nismo na toj točki”, rekao je Kirby.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG