Linkovi

Kinzinger: Evropljani su napustili BiH, SAD ne mogu same nositi teret


Adam Kinzinger
Adam Kinzinger

Prošle sedmice je Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa u Washingtonu održao saslušanje pod nazivom „Ruski napadi na izbore dezinformacijama: Lekcije iz Evrope“. Kongresmen Adam Kinzinger je značajan dio svog obraćanja posvetio Bosni i Hercegovini (BiH).

„Prošlo je skoro 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u BiH. Međutim, Rusija je iskoristila ovo vrijeme da podrži nacionalističke političare u Republici, glavne uzročnike rata u Bosni, u kome se dogodio genocid i ubijeno je više od 100.000 ljudi“, rekao je Kinzinger na početku svog izlaganja o BiH. Nastavio je govoreći o neformiranju vlasti:

„Prošlog oktobra u Bosni su održani parlamentarni izbori. Od tada nisu uspjeli formirati vladu, zbog neslaganja između prozapadinih političkih partija i nacionalističkih srpskih partija oko toga kakav odnos bi Bosna trebala imati sa NATO-om. Snažno anti-NATO osjećanje i prijetnje odvajanjem od Bosne su glavna odlika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kojeg podržava Rusija, i koji blokira formiranje vlade zbog pristupanja NATO alijansi“.

Saslušanje Odbora za vanjske poslove američkog Kongresa o ruskim dezinformacijama
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Kinzinger je govorio i o pasivnom odnosu Evrope prema BiH:

„Evropljani su napustili Bosnu i Sjedinjene Države ne mogu same nositi sav teret. Ako se želimo boriti protiv štetnih ruskih aktivnosti, moramo to raditi zajedno sa našim evropskim saradnicima. Moramo pokazati Bosni i drugim nacijama koje iskušava Putin, da je zapadna demokracija puno bolja opcija nego tiranski ruski sistem. Primjeri poput Bosne i Ukrajine pokazuju zašto je toliko važno održavanje saslušanja radi razotkrivanja štetnog ruskog uticaja“.

Kinzinger je rekao i da se nedavno sreo sa predstavnicima iz svih dijelova balkanske regije:

„Svi su oni naveli, bez izuzetka, da su Sjedinjene Države jedini partner koji s njima čvrsto stoji protiv Rusa. A to nije naše dvorište. To je evropsko dvorište. Evropa ima odgovornost da iskorači i učini više. Ovo ne može biti samo američka operacija, ali smo sretni da je vodimo sa našim evropskim prijateljima“.

Finska novinarka Jessikka Aro je istraživala ruske kampanje i aktivnosti ruskih trolova na internetu. Na pitanje koje su evropske države najranjivije na ruske dezinformativne kampanje, odgovorila je da pažnju treba posvetiti balkanskim državama.

„Mnoge od ovih država, na primjer Srbija, su snažno uključene u različite ruske projekte. Na primjer, vojne aktivnosti. A ruske dezinformacije ih žele još više povezati sa Ruskom Federacijom. Oni imaju i mnogo medija sa pro-ruskom propagandom koje prate i citiraju i takozvani tradicionalni i neutralni novinari“, rekla je Aro.

S obzirom da je u Sjedinjenim Državama jedna od najčešće spominjanih tema pokušaj uticaja Rusije na predsjedničke izbore 2016. godine, a imajući u vidu nadolazeće predsjedničke izbore, izvjesno je da će se Odbor za vanjske poslove i u budućnosti baviti ruskim dezinformacijama i primjerima uticaja iz Evrope.

XS
SM
MD
LG